Nem kell félni a külföldi bankkártyázástól!

Egy friss felmérés szerint a bankkártyával rendelkezők 45 százaléka külföldre megy nyaralni idén. Egy külföldi nyaralás rengeteg előkészülettel jár, a pénzváltást pedig sokszor az utolsó pillanatig halogatjuk. Mivel a hazai bankok által kibocsátott bankkártyákat általában világszerte elfogadják, nem kell kétségbeesnünk akkor sem, ha végül nem sikerül valutát váltanunk a nyaralás előtt.

Állítsunk be napi limitet, de ne túl alacsonyat, különben kellemetlen helyzetbe kerülhetünk!

Fotó: Ute Grabowsky / Europress / Getty



De bankkártyánk jól jöhet akkor is, ha az utazás során valamilyen váratlan költség merül fel, vagy ha kiderül, mégsem váltottunk elég készpénzt. Egyébként sem biztonságos nagy mennyiségű készpénzt tartani magunknál, így mindenképp megéri megutaztatni a kártyánkat is. Persze nem árt, ha néhány dologra odafigyelünk, ha külföldön is használni szeretnénk a kártyánkat. A CIB Bank szakértői szerint ezek a következők:

Ezekre figyeljünk, ha külföldön is használnánk kártyánkat
1. Utazás előtt mindig ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét, mert a lejárt kártya egy távoli országban sokkal kellemetlenebb helyzetekhez vezethet, mint itthon.
2. A bankkártyánkhoz érdemes az utazás előtt készpénzfelvételi és vásárlási limitet beállítani. Figyeljünk azonban arra is, hogy olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például a szállodai recepción.
3. Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank telefonszámát elmenteni, vagy felírni magunknak, hogy a kártya esetleges eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk erről a pénzintézetet.
4. A nyaralás előtt ellenőrizzük a külföldi készpénzfelvétel díját! A bankok kínálatában találhatunk olyan kártyát is, amely ingyenes ATM-es külföldi készpénzfelvételt biztosít egyes országokban.
5. Ha még nem rendelkezünk kártyafigyelő szolgáltatással, az utazás megkezdése előtt fontoljuk meg ennek igénylését, hiszen így sms-ben értesítést kapunk kártyás tranzakcióinkról, legyen szó vásárlásról vagy készpénzfelvételről. Így egyszerűen nyomon tudjuk követni egyenlegünket.
6. A legtöbb belépőjegyet, autópálya díjat, kompjegyet már meg lehet vásárolni bankkártyával is. Érdemes előre tájékozódni az interneten, hogy a tervezett útvonalon hol van erre lehetőség. Horvátország autópályáin például sokszor jóval rövidebbek a sorok a kártyás fizetést lehetővé tevő díjfizető kapuknál - és így még az apróval sem kell szerencsétlenkednünk.
7. Nézzünk utána, hogy kártyánkhoz nem jár-e automatikusan utasbiztosítás, vagy nem lehet-e kedvezményesen igényelni mellé ilyet. Így jelentős költséget takaríthatunk meg.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek