Ingyenes dublini városnézés viking kincsektől pantomimesekig

Dublin nem olcsó, a városnézésen viszont nagyon könnyű spórolni itt. Zseniális múzeumok, gondozott parkok és nyári fesztiválok várják a turistákat, teljesen ingyenesen. A Talpraesett Turista dublini kiadásában azt is eláruljuk, hová kiránduljon, ha fókákra és tipikus ír vidékre vágyakozik, és mindezt a lehető legolcsóbban abszolválná.

Jó hírünk van a kispénzű turistáknak: bár Dublin egyike Európa legdrágább fővárosainak, ha már sikeredett ide eljutni és szállást is szerezni, a büdzsé nagy részét tartalékolni lehet a sörkínálat végigkóstolására! Bécsi, londoni,berlini, brüsszeli, madridi és isztambuli talpraesett tippjeink után most az ír főváros ingyenes látnivalóit mutatjuk be.

Nemzeti Múzeum: viking kincsektől halott állatkertig

Az ír főváros Nemzeti Múzeuma három épületből áll, a belépés mindegyikbe ingyenes. A belvárosban a Merrion Square-től pár lépésnyire található a Természettudományi Múzeum, amit a helyiek kedvesen "halott állatkertként" szoktak emlegetni útikönyvünk szerint. Dublini látogatásunkkor sajnos csak a másik kettőre – a Régészeti és Történelmi Múzeumra, és a Collins Barracks nevű, iparművészeti és hadtörténeti gyűjteményre – volt időnk.

Érdemes mindhárom ingyenes múzeumot megnézni!
Galéria: Dublin ingyen
Fotó: mimi / Travelo

De ha csak fele olyan jó a természettudományi tárlatuk mint az általunk meglátogatott másik kettő, már érdemes ide is bemenni. A régészeti múzeum egyébként az innen nem messze lévő Kildare Streeten található, a viking gyűjteménynek és az aranykincseknek ad otthont. Érdekes kiállítás, gyönyörű darabokkal, ráadásul ahogy már jeleztük, teljesen ingyen.

A Nemzeti Múzeum harmadik épülete, a Collins Barracks egy volt laktanyában kapott helyet a Liffey északi partján, körülbelül a Guinness sörgyárával egy vonalban. Így az öltözködéstörténeti részleggel, illetve régi lakásbelsőkkel és iparművészeti remekekkel zsúfolt gyűjtemények megtekintését inkább a (sajnos fizetős) sörgyárlátogatás utánra időzítsük – ha tervezünk ilyet –, ne a város közepéből rohanjunk át.

Zöldpázsitos parkok és fókás kikötők

Dublin parkjaiba nemcsak ingyenességük miatt érdemes ellátogatni: nincs is jobb, mint a zöld pázsiton kipihenni az egész napos városnézés fáradalmait. A mi kedvencünk a St. Stephen's Green, ami egy nagyon szépen gondozott belvárosi park virágágyásokkal, tavacskákkal, madarakkal és piknikező emberek hadával. A Merrion Square-en keressék meg Oscar Wilde szülőházát a sarkon, majd itt is érdemes sétálni egyet az azonos nevű parkban. A városközponttól távolabb esik, de érdemes meglátogatni a hatalmas, 1750 holdas Phoenix Parkot is, mely Európa legnagyobb városi parkja. Még vadon élő szarvasokkal is találkozhatunk ezen a helyen, no meg sok itt pihenő helyivel, leginkább a hétvégéken. Hívőknek kihagyhatatlan program a 27 méter magas pápai kereszt meglátogatása a parkban. Ezt azon a helyen emelték, ahol 1979-ben misét tartott II. János Pál pápa hatalmas tömeg előtt.

Aki nem elégszik meg a természet közelségével a város parkjaiban, annak elég felpattannia a helyi érdekű DART vasútra a pályaudvarok egyikén, nagyjából fél órát utaznia, és máris Howth kikötőjében találja magát. Így persze már nem ingyenes a program, de az élmény bőven megéri a 4,70 eurós retúrjegy árát. Szerezzenek egy ingyenes térképet a howth-i vasútállomás mellett található élelmiszerboltban, és fedezzék fel a bájos kisvárost! A kikötői részen számos kellemes kisvendéglő sorakozik, a móló végénél gyönyörű kilátás vár a szemben elterülő, Ireland's Eye nevű szigetre. Ugyanitt megnézhetjük IV. György király lábnyomát 1821-ből. Külön kedves, hogy nem a lábnyomot táblázták ki, hanem az van kiírva, hogy a táblától hány lépésnyire található az uralkodói lábnyom.

Egyetlen DART-jegy áráért ilyen csodás, zöldellő ír tájban gyönyörködhetünk Galéria: Dublin ingyenFotó: mimi / Travelo

A szomszédos mólóról induló hajókkal érdemes egyébként közelebbről is megnézni a szemközti szigetet. (Jegyet például itt intézhetünk, de tapasztalataink szerint jóval olcsóbban megússzuk, ha helyben ugrunk be az egyik induló kishajóba.) Viszonylag érintetlen természeti környezetet, úszkáló fókákat és rengeteg madarat – többek között sirályokat, csigaforgatókat, kárókatonákat és lummákat – láthatunk itt. Nyári hónapokban nem árt az elővigyázatosság: az itt lakó madaraknak ez a költési szezonja, és igen morcossá tudnak válni ha a fészkük felé sétálgatunk. A madárles mellett szép kagylókat és kavicsokat gyűjthetünk a tengerparton, és háttérképnek is szuper fotókat lőhetünk a mohás sziklákról, virágokról. A szárazföldre visszatérve Howth ódon utcáit és temetőjét is érdemes megnézni – szintén remek fotótémák.

Írország legnagyobb ingyenes nyári fesztiválja

A már emlegetett Merrion Square parkban rendezik meg Írország legnagyobb ingyenes nyári fesztiválját július 11-13. között, illetve Dublin más helyszínein egészen július 27-ig zajlanak az ingyenes események. A Merrion Square-en a zsonglőrök, akrobaták, pantomimesek és más utcai mutatványosok szórakoztatják három napon át az érdeklődőket.

A Merrion Square Park fesztivál nélkül is hangulatos!
Galéria: Dublin ingyen
Fotó: Amy T. Zielinski / Europress / Getty

De lesznek koncertek, a gyerekeknek játszóudvar és állatsimogató, a kimerült felnőttek pedig a függőágyakon heverve szusszanhatnak egyet. A városi programok nagy része még nem nyilvános, azt viszont már tudni lehet, hogy diszkótól a street art témájú városnézésig mindenki megtalálja majd a neki való elfoglaltságot. A részletes programkínálatról és a helyszínekről itt lehet majd tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek