Ördögi park és ingyen vacsora Madridban

A Retiro parkban elképesztő kristálypalota, szelíd mókusok és ördögszobor, a város közepén egyiptomi templom, az esti koktél mellé ingyenes vacsora várja a Madridba utazókat. A Talpraesett Turista ezúttal a spanyol fővárosban spórolt a városnézésen.

Bécsi, londoni, berlini és brüsszeli talpraesett tippjeink után most a spanyol főváros, Madrid ingyenes látnivalóit mutatjuk be szuper parktól meglepő egyiptomi templomon át ingyenes vacsoráig.

Retiro Park szelíd mókusokkal és ördögszoborral

Egy idegen városban nincs is jobb dolog, mint egy szép park padjáról vagy pázsitjáról figyelni a helyieket, miközben kipihenjük a városjárás fáradalmait. A zöldben szusszanás közben akár piknikezhetünk is egyet. Igaz, hogy így már nem lesz ingyenes program a parklátogatás sem, de még mindig jobban járunk, mintha egy étterembe ültünk volna be lakmározni. A legjobb, ha olyan helyet keresünk, ahol a helyi erők is előszeretettel sétálnak, lazítanak, piknikeznek hétvégén vagy ebédszünetben, így még autentikusabb az élmény.

Csónakázásra fel! (Bár ekkor már nem lesz ingyenes a program. Viszont nagyon jó móka!)
Galéria: Madrid
Páth Dániel / Travelo

 A madridi Retiro parkban csónakázó tó történelmi emlékművel, paloták, szelíd mókusok, pálmafák, kövér macskák, tarka virágok és hosszú sétányok várják a látogatókat. A park a 19. századig a spanyol királyi családé volt, aztán vált csak népszerű közparkká. A fent felsoroltakon kívül itt van a Bukott angyal szobra is, ami állítólag a világ egyetlen, ördögöt ábrázoló köztéri szobra.

A parkban a piknikezés és bámészkodás mellett érdemes csónakot bérelni, és beevezni XII. Alfonz emlékművéhez, összebarátkozni a mókusokkal, és benézni a Palacio Velazquez és a Kristálypalota termeibe. A két utóbbi ugyanis a modern művészeti múzeum, a Reina Sofía kiállítótermeit rejti, ahol időszaki kiállításokat nézhetünk meg ingyenesen.

Templo de Debod naplementével

További kihagyhatatlan látnivaló a Palacio Real, vagyis a királyi palota, és annak kertje az estefelé lágy fényekkel megvilágított szökőkutakkal. A palota alapjáraton fizetős, de áprilistól szeptemberig, hétfőn és csütörtökön este 6 és 8 óra között az Európai Unió állampolgárainak ingyenes a belépés. Innen párszáz méterre található a Templo de Debod, egy valódi egyiptomi templom Madrid közepén, időszámításunk előtt 200-ból.

A Templo de Debod sok turistát és helyit vonz naplementekor
Galéria: Madrid
Páth Dániel / Travelo

 Úgy került ide, hogy a hatvanas években az UNESCO segítséget kért az európai országoktól, mert az Asszuáni gát építésekor több archeológiai lelet is veszélybe került. Spanyolország jelentős segítséget nyújtott az Abu Szimbel-i templomok megmentésében, ezért hálából Egyiptom 1968-ban a spanyoloknak ajándékozta a Templo de Debodot. Így került az épületegyüttes Madridba, a Parque del Oeste területére. Naplementekor elképesztő látványt nyújt, sok helyit láttunk erre andalogni, iszogatni.

Ital mellé ingyen vacsora

És ha már az iszogatásnál tartunk: Madridban akár egyetlen mojito áráért bőségesen meg is vacsorázhatunk a koktél mellé. Már ha a megfelelő helyre megyünk. Ilyen például az El Tigre tapas bár a Gran Víával párhuzamos Calle de las Infantas 30. alatt.

A hely kívülről nem tűnik túlzottan különlegesnek, simán elmennénk mellette. De ha végzünk egy kis anyaggyűjtést az interneten, láthatjuk, hogy ahol csak szóba kerül, ódákat zengenek róla. A környékről már kevésbé – állítólag sok erre a probléma és kevésbé jó a közbiztonság – mi azonban semmi szokatlant nem tapasztaltunk erre. Az El Tigre nem szép és nem túl barátságos, viszont nagyon olcsó és nagyon jó. Minden ital mellé akkora tapasválogatást kap az ember, hogy nem győz csodálkozni és megenni.

Egy-egy 7 eurós mojito mellé fejenként egy mélytányérnyi paellát vagy patatas bravast kaptunk, tetejükre pedig különböző sonkákkal és húsokkal megpakolt tapasok kerültek. Szék jó, ha hat darab van a helyen, a buli előtt itt vacsorázó és alapozó fiatalok miatt állítólag este tíz-tizenegy után már mozdulni sem lehet, mégis érdemes megnézni. Nem egy kifinomult hely, de van az a helyzet, amikor az ember nem fine diningra vágyik.

Ital mellé tapas jár

Galéria: Madrid

Páth Dániel / Travelo

 

De egyébként messze nem csak az El Tigrében kaphatunk ingyenes falatkákat az italunk mellé Madridban, sok tapas bár kínál olívabogyót vagy sós ropogtatnivalót az italok mellé díjmentesen. Maximum ha nincs szerencsénk, az adagok nem lesznek olyan hatalmasak, mint az említett műintézményben.

Kedvet kapott Madridhoz?
A Wizz Air a nyári időszakban hetente 6 járatot üzemeltet Budapestről Madridba, a viteldíjak 13 990 forintnál kezdődnek.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Ha eddig nem próbálta a tapast, itt a remek alkalom! - 2017.06.15.
A tapas világnapján több helyen is rendhagyó árakon próbálhatja ki spanyol konyha jellegzetességét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek