Bulizzon ingyen Berlinben!

A Reichstag mesteri üvegkupolája és az East Side Gallery falfestményei éppúgy hozzátartoznak Berlinhez, mint a Kreuzberg negyed multikulti milliője. Fedezze fel mindet ingyen!

Bécs és London után most Berlin ingyenes látnivalóit és programjait mutatjuk be. Mert a legtöbb európai nagyvárosban több napot is eltölthetünk úgy, hogy egyetlen belépőért sem kell fizetnünk. A német fővárosban például a Reichstag modern kupoláját és az onnan elénk táruló panorámát, valamint az East Side Gallery falfestményeit is ingyenesen megnézhetjük, és egy színpomás multikulti karneválon is részt vehetünk.

Reichstag

A Reichstag üvegkupolás épülete ma a német törvényhozás otthona, vagyis a Bundestag üléseinek helyszíne. Érdemes előre online bejelentkezni az ingyenes, angol vagy német nyelven elérhető, vezetett túrára. Ezen az épület történelmével éppúgy megismerkedhetünk, mint az építészeti finomságokkal és a brit sztárépítész, Norman Foster tervezte kupolából nyíló remek panorámával. Helyben már csak a kupolába kérhetünk időpontot, de úgy nagyon hosszú várakozásra kell számítani, ezért tényleg érdemes előre gondolkodni.

A Reichstag épülete
Galéria: Talpraesett turista: Berlin
Fotó: mimi / Travelo

Az épület hatalmas tereit bejárva látogatást tehettünk az áhítat termében, amit bármely vallás követői felkereshetnek, ha egy kis lelki feltöltődésre van szükségük. Túránk során megnézhetünk több művészeti installációt, és azt az alagutat is, mely a szomszédos épülettel köti össze az épületet a föld alatt, amelyet egykor a Reichstag elnökének palotájaként használtak.

Végezetül az egyszerű, kék székekkel berendezett üléstermet, majd a híres üvegkupolát látogathatjuk meg. A kupolába idegenvezetőnk már nem jön velünk, hanem mindenki a maga ritmusában, audioguide segítségével derítheti fel a látnivalókat. Ennek érdekessége, hogy a technikai analfabétáknak is élmény lesz vele a nézelődés. Elegendő egyszer elindítani, és aztán magától suttogja a fülünkbe az információkat az adott látnivalóról éppen akkor, amikor az a látóterünkbe kerül. A kilencven perces túrát követően sétáljunk el a Brandenburgi kapuhoz, majd korzózzunk egyet az Unter den Lindenen, vagyis az egykori NDK legszebb sugárútján.

East Side Gallery

Akár a street artra, akár a történelemre legyünk rákattanva, az ingyenesen látogatható East Side Galleryt mindenképp érdemes felkeresni. Az egykori Berlini fal Mühlenstrassén végighúzódó 1,3 kilométeres szakaszán 105 falfestményt nézhetünk végig, melyeket 1990-ben festettek fel a fal keleti oldalára (innen az elnevezés) a világ minden pontjáról érkezett alkotók. Valószínűleg ez a világ legnagyobb és leghosszabb ideig látogatható szabadtéri művészeti galériája.

Önkéntesek takarítják az East Side Gallery egyik festményéről a nem odaillő graffitiket
Galéria: Talpraesett turista: Berlin
Fotó: Adam Berry / Europress / Getty

A képek többségén jócskán meglátszanak az elmúlt évek, tavaly pedig aggasztó hírek érkeztek a falszakasz megbontásáról egy ingatlanfejlesztési projekt miatt. Ezért aztán már csak azért is érdemes felkeresni az East Side Gallery-t, hogy minél többet láthassunk belőle mielőtt valaki úgy dönt, még több luxusapartmanra van szükség az egykori halálsávban, és az egészet lebontja.

Kultúrák Karneválja (Karneval der Kulturen)

Persze Berlinben nem csak a múlton elmélkedhetünk, de hatalmas multikulti buliba is csöppenhetünk. Ilyen például az 1966 óta rendszerint pünkösdkor megtartott Kultúrák Karneválja (Karneval der Kulturen) a legendásan sokszínű Kreuzberg negyedben. Idén a többnapos fieszta június 6-9-ig tart, központja a Blücherplatz lesz. Helyi ízeket kóstolhatunk a világ legeldugottabb szegleteinek konyhájából, de komplett törzsi öltözetet is beszerezhetünk, vagy tovább gyarapíthatjuk egzotikus ékszereink gyűjteményét a mintegy 400 stand kínálatából.

Kultúrák Karneválja
Galéria: Talpraesett turista: Berlin
Fotó: Adam Berry / Europress / Getty

A karnevál fénypontja a pünkösd vasárnap tartott felvonulás, melyen közel ötezer résztvevő képviselteti magát 80 országból. Mindenki tradicionális öltözetbe bújik, és hagyományos táncot lejt. A felvonulás délben kezdődik a Hermannplatz-on, a végcél pedig a Möckernstraße, ahol estig tart a mulatság. A felvonulás egyben verseny is, bírók díjazzák a legjobb öltözékeket és táncbemutatókat – olvasható a Visitberlin.de oldalon. A karneválon a részvétel teljesen ingyenes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek