Retteghetnek a taxisok, Budapesten is megjelent az Uber

Megérkezett hozzánk is az Uber, ami a közösségi autóhasználatot egyesíti a taxiszolgálatással, és mivel a nap nagy részében lényegesen olcsóbb, mint a taxitarifa, a taxisok szívből utálják.

 Mostantól a magyar fővárosban is használható a közösségi taxiszolgáltatás, az Uber. Párizsban az alapdíj 1 euró, a kilométerköltség pedig 0,95 eurócent – írja a hvg.hu. A cink.hu pedig közzétette a tarifákat: az Ubernél a minimális viteldíj 300 forint lesz, és 600 forint lemondási díjat kell fizetnünk, ha meggondoljuk magunkat. Az árak egy értesítőből vannak, amelyet kollégájuk kapott, aki korábban már feliratkozott a szolgáltatásra, a taxik árai pedig bármelyik budapesti taxitársaság oldalán elérhetők. (Itt a teljes cikk, amiből kiderül, ami sejthető volt: az Uber sokkal olcsóbb lesz, mint a taxik.)

Fotó: Adam Berry / Europress / Getty

 A rendszer lényegében a közösségi autóhasználatot egyesíti a taxiszolgálatással, vagyis az Uberen keresztül – amit az okostelefonunkra kell letölteni – megadjuk az úti célunkat, a rendszer ehhez hozzárendeli azokat a regisztrált autókat, amelyek közelünkben tartózkodnak. Innentől saját preferenciáink, autótípus, sofőr alapján választhatunk autót, a rendszer értesíti a sofőrt, hogy vegyen fel minket. A tarifa rugalmasan változik, csúcsidőszakokban drágábban, máskor olcsóbban utazhatunk – olvasható a cikkben.

Az Ubert a taxisvilág szívből gyűlöli: Párizsban tüntettek ellene a taxisok, Németországban megpróbálták betiltatni, Washingtonban egy másik hasonló szolgáltatással árháborúzott. Mindenesetre mostantól Budapesten is működik, és keresik a partner autósokat és az utasokat a szolgáltatás üzemeltetői – írja a hvg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek