Három oldal amiről sosem hallott, pedig sokat spórolhat velük út közben

A szokásosnál jóval barátságosabb áron bérelhet kerékpárt, sífelszerelést, hajót vagy éppen privát séfet, ha a szokásos kölcsönzők és éttermek helyett az alábbi három honlapot keresi fel.

Múlt heti sharing economy gyorstalpalónkban bemutattuk, hogyan hasznosíthatja a közösség erejét utazás közben a legismertebb ilyen jellegű oldalak – Airbnb, Couchsurfing, Tripadvisor, Neighborgoods – segítségével. Ezúttal is hasonló honlapokról lesz szó, de most olyanokat mutatunk, amik bár nagyon hasznosak, jó eséllyel sosem hallott még róluk. Hogyan bérelhet kerékpárt, hajót vagy éppen privát séfet a szokásosnál jóval olcsóbban? Mutatjuk!

Bringa, szörf, síléc – Spinlister

Legyen szó kerékpártúráról, síelésről vagy szörfözésről, ha nem akarjuk magunkkal cipelni a fent említett sporteszközöket, a Spinlisteren mindenképp érdemes körülnézni. "Takaríts meg, találkozz csodás emberekkel, fogyassz kevesebbet!" – szól az oldal mottója. Használata nagyon egyszerű, csupán ki kell választanunk az ikonok közül, hogy szörfözni, síelni vagy bringázni szeretnénk, illetve be kell írnunk, hogy mindezt hol szeretnénk végezni, és már láthatjuk is térképen elhelyezve a kiadó sporteszközöket. Így egyszerre ki tudjuk választani a hozzánk éppen legközelebb eső és egyben legszimpatikusabb bringát/sícuccot/szörfdeszkát.

Fotó: Richard Newstead / Europress / Getty

 Tegyük fel, hogy mondjuk idén ősszel a legendásan kerékpárbarát Amszterdamba utazunk és szeretnénk két keréken megnézni a várost, és a központi pályaudvarnál lakunk, így erre keresünk bringát. A Spinlister erre a keresésre ezt a szép, klasszikus holland vázas paripát dobta nekünk, egy teljes napra 2600 forintért adja bérbe tulajdonosa. A bringáról és a hozzá tartozó alkatrészekről részletes leírást is találunk, illetve a tulaj Facebook-profilját is csekkolhatjuk ha szükségét érezzük.

Hajózni jó – GetMyBoat

Az elv a fentihez hasonló – szimpatikus helyiektől jutányos áron bérbe venni amit éppen nem használnak – a GetMyBoat-on viszont kerékpárok helyett hajók közül válogathatunk. Legyünk kezdő vitorlázók vagy éppen tapasztalt tengeri medvék, biztosan megtaláljuk a kínálatban a nekünk való hajót – ígérik az oldal üzemeltetői.

Fotó: Marco Santini / Northfoto

 A Spinlisterhez hasonlóan itt is be kell írnunk, hogy hol szeretnénk bérelni, majd kiválaszthatjuk a hajó típusát az egyszerű csónaktól a vitorláshajón át a luxusyachtig. A keresést tovább finomíthatjuk igényeink szerint, például, hogy szükségünk van-e kapitányra, kiszolgáló személyzetre vagy csak a hajót szeretnénk kibérelni. Kedvenc szlovén tengerparti városkánkra, Piranra rákeresve például ezt a kishajót találtuk napi 75 ezer forintért.

Privát séf a konyhánkban – Kitchensurfing

A Kitchensurfing hálózatában nem tárgyakat, hanem embereket, egészen pontosan profi szakácsokat bérelhetünk egy finom vacsora erejéig. A rendszer Európában egyelőre csak Berlinben érhető el, Amerikában viszont több nagyvárosban (többek között New Yorkban, Los Angelesben, Washingtonban, Bostonban) is működik. Így az otthoni étkezéseket egyelőre nem tudjuk privát séffel megoldani, egy nyaralás során azonban izgalmas lehet a bérelt apartmanba varázsolni egy luxusétterem hangulatát, ráadásul töredékáron. (Berlinben például fejenként 12 ezer forintért ezt a menüt tanulhatjuk meg elkészíteni, illetve meg is ehetjük a végén.)

Fotó: Bravo / Europress / Getty

 Első lépésben az étkezés típusát kell meghatároznunk: családias hangulatú, elegánsan terített vagy kóstolófalatka opciók vannak, majd a konyha típusának kiválasztása jön (indiai, francia, olasz stb). Ezt követően szűrhetünk allergiákra vagy speciális diétákra (gluténmentestől a kóserig), végül a személyek számát és az egy főre szánt összeget is meg kell adnunk, végül a rendszer összepárosít álmaink szakácsával.

A végösszeg tartalmazza az ételek alapanyagait, a szakács munkadíját, a mosogatást és a borravalót is, így amikor a személyes találkozásra kerül sor, már semmilyen költségen nem kell aggodalmaskodunk. A séffel munka közben nyugodtan cseveghetünk, technikákról és receptekről kérdezhetjük, hiszen a finom falatok elkészítése mellett pontosan a személyes kapcsolat miatt jön el hozzánk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek