Az otthoncsere ingyen van, de sokan félnek tőle

  Elcserélni egy idegennel a lakásomat? Soha nem tudhatod, kivel van dolgod - így hangzik az egyik leggyakoribb kifogás az otthoncserével szemben. Nemzetközi szinten húsz éve működik a közösségi szállásfoglalásnak ez, az ingyenes módja. A magyarok körében is ismert, sokaknak viszont fenntartásaik vannak. A hazai képviselő összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket.

  Utazáskor szálláslehetőségeken spórolni többféleképp lehet. Ha egyedül utazunk, és csak néhány napra, akkor választhatjuk a couchsurfinget, ha családostul hosszabb nyaralást tervezünk, akkor az otthoncsere jelenthet ingyenes megoldást.

  Egy jó, New York-i szállás pénzbe sem kerül

  Korábban a Travelón személyes élmények alapján összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat. A beszámoló utazók közül volt, aki a családjával egy hónapot töltött ingyen Cipruson egy családi házban, de volt olyan is, aki New Yorkban tudott egy klassz szállást szerezni magának, és semmi pénzébe nem került.

  Galéria: Takarékos turista otthoncsereFotó: Monkey Business Images / Northfoto

   Az otthoncsere az együttműködő fogyasztás úttörőjének nevezett, kaliforniai Ed Kushins ötlete volt, aki 1992-ben alapította HomeExchange nevű vállalkozását. A 2012-es adatok szerint a tagok több mint hetvenötezer cserét bonyolítottak le a világ százötven országában, távol a tömegturizmustól. Az oldal 15 nyelven érhető el, és a megújított nemzetközi oldal, a HomeExchangeGold.com-ot a luxust keresők igényei szerint alakították ki.

  Az ingyenességnek azonban ára van

  De ennek az ingyenes lehetőségnek megvan az ára. Alapos szervezést és nagyfokú ősbizalmat is igényel, hogy képesek legyünk idegeneket a lakásunkba engedni, amíg mi az övéket használjuk.

  Miután ez utóbbi nem magától értetődő, a nemzetközi szinten húsz éve működő közösségi rendszer magyarországi site-jának képviselője, Csallóközi Éva összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket, és félelmeket, amelyek miatt a hazaiak kétszer is meggondolják, hogy a szállásfoglalásnak ezt a módját választják-e.

  Az otthoncsere ősei
  Az otthoncserével foglalkozó közvetítő cégek közül a legrégebbi az Intervac az ötvenes évek eleje óta működik. Az internet előtti időben a cserére készülő családok az utazás előtt hónapokkal felvették egymással a kapcsolatot. Levélben megállapodtak az utazás időpontjában, néhányszor telefonon is beszéltek. Az Intervacból kivált, külön szervezetként működik a HomeLink, amelyik szintén otthoncserén alapszik. Emellett a Servas is évtizedek óta működik. A lényege nem elsősorban a lakáscsere, hanem az önkéntesség. A tagok utazókat fogadnak az otthonukban hosszabb-rövidebb időre, segítenek a vendégeiknek abban, hogy jobban megismerjék az országuk kultúráját. Hangsúlyozottan nem idegenforgalmi szolgáltatás, hanem a célja a nyelvtanulás, a kapcsolatteremtés különböző kultúrák közt.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!