Turistabusz helyett váltson vonaljegyet!

A hop on hop off buszok szolgáltatásait a városok többségében egyszerűen felesleges pénzkidobás igénybe venni. Míg Párizsban a vonaljegy 1,7 euró, a napijegy pedig 10,55 euró, addig a városnéző busz 27 eurót kóstál. Ugye, hogy nem mindegy.

 

Európában nemcsak remek villamosvonalak vannak, melyeket városnéző járatoknak használhatunk, buszról is érdemes gyönyörködni egyet a nagyvárosok látnivalóiban. Pláne, ha a turistabuszok helyett a helyiek által használt járatokat vesszük igénybe.

Budapest: 105, 16

Budapesten a 105-ös busz csúcsidő után például remek döntés lehet: a Clark Ádám térről a Lánchídon át a Deák tér-Opera-Andrássy út-Hősök tere útvonal egyszerűen mesés. De nagyon szép a Deák térről induló, a Budai Várba felkaptató 16-os számú busz útvonala is.

Budapest, te csodás!
Galéria: Városnézés tömegközlekedéssel
(Fotó: David Buffington / Northfoto)

London: 9, 49, 74, 453, 15, RV1, 12

A külföldi buszozással kapcsolatban sokak lelki szemei előtt egyből felsejlenek London legendás piros double deckerei. Az ingyenes londoni városnézési lehetőségekkel foglalkozó Londonforfree.net remek útvonalat állított össze azoknak, akik egy napijegy áráért járnák be inkább a látnivalókat. A túra a Picadilly Circus-ről indul, majd séták és buszozások hosszú sorát követően oda is ér vissza.

Double decker, London
Galéria: Városnézés tömegközlekedéssel
(Fotó: Caro / Ruffer / Northfoto)

Megnézhetjük a Royal Albert Hallt, a Kensington palotát, a Natural History Museumot, a Victoria and Albert Museumot, a Harrods áruházat, Madame Tussauds panoptikumát, a Regents Parkot, a Trafalgar teret, a Nemzeti Galériát, a Szent Pál katedrálist, a Towert, a Globe színházat, a Tate Modernt, a London Eye-t, a Big Bent, a Westminster apátságot és a Downing Streetet.

Ehhez a jókora túrához a 9-es, majd a 49-es, a 74-es, a 453-as, a 15-ös, RV1-es, és végül a 12-es buszt ajánlják. Persze nem kell a teljes távot egyben megtenni, egy vagy két busszal is sokat megnézhetünk a városból. Aki kedvet kapott buszokkal bebarangolni az összes londoni látnivalót, az a komplett városnézés leírását angol nyelven itt találja.

Párizs: 69

Bár a párizsi tömegközlekedésről első körben mindenkinek a teljes várost behálózó, bonyolult, ám nagyon praktikus metróhálózat jut eszébe, a fények városát is érdemes busszal bejárni a sötét alagutak helyett.

Párizs
Galéria: Városnézés tömegközlekedéssel
(Fotó: Walter Zerla / Northfoto)

Egy, a világ legszebb buszútvonalait összegyűjtő lista szerint Párizsban a 69-es busszal érdemes menni egyet. A busz a körülbelül húsz perces út alatt érinti a Pére-Lachaise temetőt, a Place de la Bastille-t, a Rue de Rivolit, a Notre-Dame-ot, a Tuileriák kertjét, a Musée d'Orsay-t és az Invalidusokat is, a végállomása pedig az Eiffel-toronynál van.

Vonaljegy és napijegy vs. turistabusz

Budapesten vonaljegy 350 forint, napijegy 1650 forint, városnéző busz 5000 forint
Londonban vonaljegy 2,40 font, napijegy 4,40 font, városnéző busz 28 font
Párizsban vonaljegy 1,70 euró, napijegy 10,55 euró, városnéző busz 27 euró

Nemcsak aszfalton és sínen, de vízen is lehet várost nézni anélkül, hogy súlyos összegeket fizetnénk ki a turisták megkopasztására szakosodott cégeknek. A következő részben ezeknek járunk utána!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek