Lila szirmot bontott az idei év utolsó virága a Bükkben

A nyár végi esőknek köszönhetően kizöldültek a Bükki Nemzeti Park hegyi rétjei, dombvidéki kaszálói.  Ekkor bontja szirmait a dekoratív liliomféle, az őszi kikerics (Colchicum autumnale) is. A zord tél előtt érdemes tehát  még most elindulni túrázni, és gyönyörködni a tájban. 

Az őszi kikerics lila szírmai virítanak utolsóként a BükkbenForrás: Várhelyi-Szomszéd Eszter/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Míg a koratavaszt a kökörcsinek virágzása indítja, a "szezon zárását" már a kikericsek virágjának a megjelenése jelzi. A gyakorinak tekinthető őszi kikerics nem áll törvényes védelem alatt, de nagyon jól meg tudja védeni magát, hiszen minden részében erős méreganyagokat tartalmaz. Ezek olyan erős méreganyagok, melyek közvetve is hathatnak, például amennyiben a legelő jószág elfogyasztja a növényt, a tejükben kiválasztódik a hatóanyag, ami az emberi fogyasztásra kerülő tejbe is átkerülhet.

Nem védett, viszont mérgezőForrás: Várhelyi-Szomszéd Eszter/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Persze a juhok és a kecskék vannak olyan okosak, hogy ne legeljék le a kikericsvirágokat, éppen ezért legelőkön a növény fel is szaporodhat.

Mint minden erősen mérgező növényt, ezt is régóta használják a gyógyászatban, a rákkutatásban is bíztató kísérletekbe vonták be –  írja a Bükki Nemzeti Park közösségi oldalán Schmotzer András kutatási szakreferens. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek