A világ egyik legszebb vízesése, ami négyszer magasabb a Niagaránál

Az óriási vízesés a dél-amerikai Guyanában található, az Amazonas őserdejében futó Potaro folyón, a Kaieteur Nemzeti Parkban. A hatalmas víztömeg egy függőleges sziklafalról zuhan a mélybe négyszer magasabbról, mint a Niagara-vízesés legmagasabb pontja.

A közel 226 méter magasan elterülő, lenyűgöző Kaieteur-vízesést a fölötte folyó víz mennyisége alapján a világ legnagyobb egy zuhatagú vízeséseként ismerik, és a világ legerőteljesebb vízesései közé is sorolják. Nehéz elképzelni ezt a robajló vízmennyiséget, ahol 23 400 köbláb (663 köbméter) zubog szabadesésben, de nem is kell! Inkább megmutatjuk az elképzelhetetlent.

A vízesést Guyana buja esőerdője veszi körül, így a turisták úgy érhetik el, ha repülőt bérelnek, majd egy gyalogtúrát tesznek a csúcsra. Van még egy speciális leszállópálya is, a Kaieteur Airstrip, amely mindössze 15 perces sétára található a vízeséstől; ide Guayana fővárosának, Georgetownnak két repülőteréről, az Eugene F. Correiáról és Cheddi Jaganról indulnak közvetlen járatok.

A lenyűgöző Kaieteur Nemzeti Park, amelynek fő látványossága az azonos nevű vízeséseForrás: robertharding via AFP/Mick Baines & Maren Reichelt/Mick Baines & Maren Reichelt

Az Eugene F. Correia nemzetközi repülőtérről (ha az időjárás engedi), a vízeséshez naponta indulnak járatok, amelyek körülbelül 45 perc alatt érnek oda. A legjobb, ha az utazók előre foglalnak helyet, mivel a repülőgépek általában kicsik, és némelyikben egyszerre legfeljebb 10 utas fér el. Íme, egy ilyen repülős út, melynek a végén ez az órisási természeti csoda tárul az utazó szeme elé. 

Ha valaki hosszabb kalandra vágyik, választhat három napos közúti vagy folyami utazást is. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a vízesés közelében meglehetősen kiszámíthatatlan az ideális látogatás időpontjának kiválasztása. Általában a legjobb idő a nyári monszunok idején van, amelyek áprilistól szeptemberig fordulnak elő, bár túrák más hónapokban is elérhetők.

A hatalmas víztömeg óriási robajjal zúdul a mélybeForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Stefano Scata'

A Kaieteur Nemzeti Parkban már önmagában egy séta is élvezet. A sok ösvény között rengeteg színes madarat, békát lehet felfedezni, a vad amazonasi esőerdők növényvilága pedig egyedülállóan változatos.

További információt a Guyanai Turisztikai Hatóság hivatalos weboldalán találsz.
(Forrás: Travel and Leisure)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek