Újra látogatható hazánk híres Kőtengere, de csak feltételekkel

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai befejezték az élőhelykezelési tevékenységet a Szentbékkállai-kőtengernél, így újra látogatható a hely, de csak néhány nagyon fontos természetvédelmi szabály betartásával – olvasható a Nemzeti Park Facebook oldalán.

A Szentbékkállai-kőtenger a Káli-medence legértékesebb geológiai kincse.Forrás: Facebook/ Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Korbély Barnabás

A Szentbékkállai-kőtenger hatalmas kövei a Balaton-felvidéki Nemzeti Park törzs területéhez tartozó Káli-medencének kiemelkedő természeti értékei. A sziklák a Pannon-tengerből emelkedtek ki a Káli-medencében fekvő Szentbékkálla falu szomszédságában. Létrejötte a hajdani vulkanikus utóműködésnek köszönhető, amelynek hatására a feltörő hévizes források a Pannon-tenger lerakódott fehér homokját cementálták, így jött létre a ma is látható kemény, szilícium-dioxid kőzetanyag. A folyamatos erózió során, elsősorban a pleisztocén kor időjárásának hatására változatos kőformák jöttek létre, amelyek a mai turistalátványosság alapját képezik – írja a Kirándulás Tippek oldala.

Ilyen feltételek mellett látogathatjuk a Kőtengert

• A Szentbékállai kőtenger saját felelősségre látogatható!
• Szentbékálla település felőli gyalogösvény és az Ingókő közötti (táblákkal lehatárolt terület) lezárt terület, ennél fogva nem látogatható.
• Az itt lévő fákra (ide értve a rövidebb-hosszabb törzseket, odvas és/vagy száradó biotóp fákat is) felmászni tilos!

• A kőtenger területén kizárólag gyalogosan vagy kerékpárral (a kijelölt ösvényen tolva) szabad közlekedni. A sziklákon kerékpározni tilos!
• A fokozottan védett terület nem kijelölt boulderezőhely!
• Felhívjuk figyelmét s egyben tiszteletteljesen megkérjük, kerülje a tűzrakást, a szemetelést!
• Kérjük, tartsa be a természetben a kirándulás alapvető szabályait, s erre mások figyelmét is szíveskedjen felhívni – írja a weboldalán a Nemzeti Park.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek