Színes és szagos programokkal vár mindenkit a nemzet botanikus kertje

Tematikus napot szerveznek március 10-én, a Beporzók napján a gyönyörű vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. A kert meglátogatása - tapasztalatból mondjuk - minden évszakban kínál meglepetéseket, de ha szakemberek segítségével járhatjuk végig a területet, akik bemutatják a legapróbb érdekességeket, akkor csapjunk le a lehetőségre. 

A kert legkorábbi nyílású krókuszai (Crocus) a Tornácosház előttForrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót / Facebook.com

A mostani program során az a cél, hogy az érdeklődők megismerjék a beporzás felbecsülhetetlen jelentőségét és a témával kapcsolatos tudományos kutatásokat. De a szakemberek arra is szeretnék felhívni a figyelmet ezen a napon, hogy a beporzó rovarokat és ezáltal a beporzást milyen veszélyek fenyegetik napjainkban - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont közleményében.

A közlemény szerint a napi átlaghőmérséklet emelkedésével és a hosszabbodó nappalokkal a kikeleti virágok tarka szőnyeget terítenek a Nemzeti Botanikus Kert fái alá. Ezek az úgynevezett geofita növények kifejezetten akkor nyílnak, amikor a fáknak még nincs lombjuk, ezért a fény könnyen lejut a gyepszintre. A fehér hóvirágok, tőzikék, galambvirágok, a zöld hunyorok, a sárga bogláros szellőrózsák és kék csillagvirágok között messzire virít a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) lila tömege.

A tematikus napon a látogatók szakértő botanikusok és ökológusok segítségével figyelhetik meg a beporzók tevékenységét a nektárt nyújtó virágokkal teli kertben.

A virágok a színükkel, illatukkal magukhoz csalogatják a beporzókat, és a megporzásért cserébe nektárral és virágporral látják el őket. A nektár tulajdonképpen cukros víz, melyből a mézelő méhek a víz elpárologtatásával és a cukortartalom koncentrálásával mézet készítenek. A virágpor pedig fehérjét, szénhidrátokat, zsírokat, vizet és vitaminokat is tartalmaz, ezáltal fontos szerepet tölt be a méhek utódainak táplálásában.

Műrom a Ligetben még februárbanForrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót / Facebook.com

"A méhekre gyakran csak a méztermelés kapcsán gondolunk, ám a mézelő méhek - közismert nevükön háziméhek - a különböző vadméhekkel, poszméhekkel, darazsakkal, legyekkel, lepkékkel együtt a földi élővilág szempontjából pótolhatatlan szerepet játszanak, ugyanis élelemkeresés közben beporozzák a növényeket.

Ha nincs beporzás, akkor nincs termésképződés.

Rovarbeporzás nélkül nem teremne alma, cseresznye, barack, dinnye, uborka, cukkini, paradicsom, paprika, de nem lenne kakaó, kávé és sok más fontos élelmiszer-, gyógy-, fűszer- és takarmánynövény sem" - hívta fel a figyelmet Kovács-Hostyánszki Anikó, az ÖK tudományos főmunkatársa, aki a rovarbeporzást és a vadméhek ökológiáját kutatja Vácrátóton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek