Kipróbáltuk a legközelebbi szlovák sípályát, és csobbantunk a holt-tengeri fürdőben

Nem kell messzire utaznunk, ha szeretnénk elsajátítani a síelés alapjait, lecsúsznánk szánkóval a havas domboldalról, mindezt megkoronázva egy lazító holt-tengeri-sós fürdőzéssel.

Komáromcsehiben (Cechy) található Szlovákia legalacsonyabban fekvő sípályája, ami Budapesttől kevesebb mint 2 óra alatt elérhető. A sípályát eleinte csak a természetes hóra alapozták, de 2015-ben három hóágyút is üzembe helyeztek, ami a közeli tó vízéből gyártja a havat. A 250 méter hosszú sípályát főként kezdő síelőknek és gyerekeknek ajánlják, egyszerre kétszáz síelőt bír el, míg a mellette lévő szánkópályán százan csúszhatnak.

Nekem kezdő síelőként nagyon tetszett a pálya, kellően meredek volt, élveztem a gyakorlást, úgy tíz-tizenkétszer tudtam lecsúszni rajta. Gyerekkoromban szánkóztam utoljára, így nagyon jó érzés volt ezt is újra átélni és kicsit nosztalgiázni. 

Élveztem a gyakorlást a kezdő sípályánForrás: Gáll Franciska

A pályához egy csákányos sílift is tartozik, ami 1998-ban került ide a Tátrából. A napi belépőjegy 12 euró, ha mellé sífelszerelést is szeretnél bérelni, az 10 euróba kerül. Szánkó bérlésére a helyszínen nincs lehetőség, ezért célszerű azt otthonról magaddal vinni. A pálya kivilágított, így az esti síelésre és szánkózásra is alkalmas. Védettségi igazolványt és tesztet sem kérnek, valamint maszkot sem kell hordani. Ha mégsem síelnél vagy szánkóznál, a sípályával szemben található egy hangulatos kis tó, amit kényelmesen körbe tudsz sétálni. 

Síelni, szánkózni és a tó körül kirándulni is lehetForrás: Gáll Franciska

A pálya alján egy büfé is található, ahol egy fél literes sör vagy egy pohár kávé csak 1 euróba kerül. Sajtos-tejfölös lángost és kolbászt 3 euróért kaphatsz. Ha viszont kipróbálnád a helyi specialitásokat, akkor hazafelé érdemes benézned a közeli Párkány (Stúrovo) városába a Platan étterembe, ahol káposztalevest, juhtúrós sztrapacskát és knédlit is kóstolhatsz.

Isteni finom a szlovák juhtúrós lilahagymás sztrapacskaForrás: Gáll Franciska

Komáromcsehihez nagyon közel van Bellegszencse (Podhajska) 83 fokos termálforrása, ahol kipihenheted a síelés fáradalmait. A másodpercenként 50 literes vízhozamú termálvíz összetétele teljesen megegyezik a Holt-tenger vizével, Európában ez az egyetlen ilyen termálfürdő.

A különleges sós termálvizet kifejezetten mozgásszervi problémákra, felső légúti megbetegedésre, ízületi gyulladásokra és pajzsmirigy problémákra ajánlják. Ezen kívül számos jótékony hatással valamint ásványi anyagokkal (jód, lítium, kalcium) rendelkezik. A fürdőben helyet kapott egy szaunavilág is, ahol finn-, gőz-, gyógynövényes és bioszaunák segítenek az ellazulásban és a vérkeringés serkentésében. Érdemes egy hétvégére, de akár csak egy napra is átugrani Szlovákiába, ahol kellemesen kikapcsolódhatsz a helyi élménykavalkádban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek