Megújult a Zengő lábánál fekvő arborétum

Több mint 130 millió forintból újult meg a püspökszentlászlói kastélyt övező arborétum - tájékoztatta a Baranya Megyei Önkormányzat az MTI-t. Az arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, egyszersmind a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. Nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből – olvasható a puspokszentlaszloikastely.hu-n.

Csodás környezetben található az arborétum a különleges növényvilágával együttForrás: http://puspokszentlaszloikastely.hu/

A Mecsek legmagasabb csúcsán, a Zengő lábánál fekvő arborétumban bővítették az oktatóházat, térkő burkolattal látták el a bemutató és túrautakat, környezetbarát tölgyfa kerítést és kaput építettek, továbbá restaurálták a park területén található, a kastélyhoz és a templomhoz tartozó szobrokat, szószékeket és padsorokat. A továbbiakban különféle eszközöket is terveznek vásárolni a kertészeti oktatás, gyógynövény-programok, sportprogramok, kézműves foglalkozások, előadások és kihelyezett tanórák támogatására.

"Az arborétum a kastélyt öleli körül""Forrás: Ruprech_Judit/http://puspokszentlaszloikastely.hu/"
Az arborétum története dióhéjban

A kastély arborétumát mai formájában Hetyey Sámuel püspök létesítette, de már a kastély 1797-es felépítése után parkosították az épület környezetét. Ezt a parkot bővítette ki Hetyey püspök a 19. század végén újabb hat katasztrális hold megvásárlásával. Különleges növények és fák telepítésével arborétumot alakíttatott ki az akkori püspöki főkertész, Hrban Ferenc vezetésével. A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állított, és ő telepítette a számos fenyőfajtát is a kertbe. Később Zichy püspök hozta létre a vadasparkot, ahol őzeket, majd 1913-tól dámvadakat tartott. Ekkortájt készülhetett el a tekepálya és a szabadtéri úszómedence is.

2012-ben a Pécsi Egyházmegye Európai Uniós turisztikai vonzerő fejlesztési pályázatot nyújtott be a kastély idegenforgalmi hasznosítására „Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty-emlékhely a Mecsekben" címmel. A pályázat 2015-ben zárult, majd átadták a felújított kastélyt, amelynek része a zarándokház, a turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek