Ilyen egyedi madarat már a Kiskunságon is régen láttak

Ez év februárjában arról számoltunk be, hogy fehér dámszarvast fotózott Fertőszentmiklós környékén a kisalföld.hu egyik olvasója, aki elmondta, hogy életre szóló élményt nyújtott neki a látvány. Hasonló élményben lehetett része a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégájának is, aki egy különleges, festékhiányos vörös vércsét követett és fotózott az elmúlt hetekben.

Ritka, nem mindennapi látványForrás: ©Bárdos Tibor / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / FB

A Miklapuszta határában készült képekből most közöltek párat a nemzeti park Facebook-oldalán; mi is ott találtunk rájuk. A poszt szerint a fotókon látható vörös vércse nem azért fehér, mert albínó, hanem mert leucizmus tapasztalható nála. Ha albínó példány lenne, akkor a pigmenthiány nem csak a tollazatában, hanem a bőrén és a szemekben is jelentkezne. De mivel jól látható, hogy a lábain a bőr színe természetesen sárga, és a szemei sem pirosak, ezért a leucizmus esete áll fenn.

Lábai és szemei természetes színűekForrás: ©Bárdos Tibor / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / FB

A leucizmust egy genetikai mutáció okozza, amely megakadályozza, hogy a pigment, különösen a melanin, a madár tollán helyesen helyezkedjen el. A posztból az is kiderül, hogy a jelenség ritkaságnak számít, de nem annyira egyedülálló, mint hinnénk, mivel az országban fotóztak már korábban leucisztikus, fehér színű őzet, és fekete rigót is. Ha pedig arról van szó, hogy az adott állat szőre, vagy a madár tolla csak bizonyos részeken pigmenthiányos, akkor mozaicizmusról van szó, ilyenkor foltokban fehér az állat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek