Rekordszámú hattyú gyűlt össze a szakmári halastavakon

Hattyúk tavává változtak a szakmári halastavak, ahol rekordmennyiségű, 674 bütykös hattyút számolt össze tegnap Tamás Ádám, természetvédelmi őr. Nincs tudomásunk róla, hogy ennél nagyobb csapat valaha is tartózkodott volna Bács-Kiskun megyében – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldalán

A bejegyzés szerint mindössze 3-4 pár volt idén a helyi költő állomány, de a nyár folyamán már 200-300, főként ivaréretlen, ún. átnyaraló példány tartózkodott a tórendszeren. Az őszi vonulás idején a hazai állomány feldúsul az északról érkezőkkel, melyek a fagyok beálltáig itt próbálnak meg áttelelni. A madarak egy része a tavakon főleg vízinövényekkel táplálkozik, de nem ritkán kijárnak a környező tarlókra, vetésekre összeszedni az elhullott magvakat, valamint repcét, gabonát legelni.

Időnként gyűrűvel ellátott egyedek is felbukkannak, ezek többnyire a Balatonról és a Dunakanyarból érkeznek a tavakra, de a nemzeti park munkatársai megfigyeltek már szlovák és lengyel gyűrűs madarakat is. A fotókon látszik, hogy a szakmári halastavakon a hattyúk mellett több, fenséges látványt nyújtó rétisas is tartózkodik.

Címlapkép forrása: moonzigg / Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek