Arra kérik a kirándulókat, kerüljék el a népszerű mátrai forrást

Az Egererdő Zrt. a Facebook-oldalán hívja fel a kirándulók figyelmét arra, hogy a mátrai Rákóczi-forrás környezetében lódarázs-veszély van, és arra kérik a látogatókat, hogy a forrás környezetét kerüljék el, míg az őszi, hűvös, csapadékos időjárás meg nem érkezik.

Mint a turistamagazin.hu írja, úgy tartják, hogy II. Rákóczi Ferenc előszeretettel pihent meg ezen a környéken, ezért nevezték el róla nevezték a forrást, amelyet eleinte egy kuruc vitézt ábrázoló dombormű díszített, ma viszont az erdélyi fejedelem képét láthatjuk rajta. A cikk szerint a forrás vize nemcsak iható, de egészségügyi termékek alapanyagaként is felhasználják.

Erdő Mátrafüred mellett - illusztrációForrás: andras_csontos/shutterstock.com

A lódarázstól elsősorban tekintélyes méretei (akár 2 és fél centisre is megnőhet), zajos röpte és fájdalmas, komoly duzzanatot okozó szúrása miatt lehet tartani. Szúrása önmagában csupán fájdalmas, mérge gyengébb, mint a háziméhé, azonban allergiás reakció esetén akár halált is okozhat. Érdekesség, hogy a darázs fullánkján nincsenek horgok, így az emlősök bőréből is képes azt visszarántani anélkül, hogy kiszakadna. 

Fészkük 2–3 méteres körzetében akár indokolatlanul vagy minimális ingerlésre is támadhatnak, mindig van ott néhány őrszem, akik jeleznek, ha lakhelyüket veszélyben érzik. A fészek lakóinak viszont csak mintegy tizede szúr, fullánkja csak a nőstényeknek van. 

A faj példányai jellegzetes darázsmintázattal rendelkeznek, potrohuk a legtöbb rokon fajénál sötétebb sárga, a tor felé közeledve fekete. A tor, valamint a belőle kinövő ízelt lábak barna és fekete színűek, míg a fej sárgás sötét mintázatú - olvasható a Wikipédián.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek