Ökoturisztikai központ és megújult szállás várja a kéktúrázókat a Vértesben

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően 420,5 millió forintos kormányzati hozzájárulásból újították meg a Gróf Esterházy Móric nevét viselő turistaszállást a Vértes szívében, Kőhányáspusztán. A Vérteserdő Zrt. az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesülettel és a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft.-vel közösen további 291 millió forintos európai uniós támogatásból előadótermet, kiállítóteret, a helyi termelők termékeit kínáló boltot, valamint éttermet is létesített az épületben, de hamarosan vizesélőhely-bemutatót és vadmegfigyelőt is létrehoznak a területen - derül ki az aktivmagyarorszag.hu oldaláról.

A megújult gánti turistaházForrás: aktivmagyarorszag.hu

Az erdészeti utakkal szabdalt, mégis egyedülálló világgal rendelkező Vértes a bányászati múltra visszatekintő településein kívül középkori váraival és gazdag erdőrengetegével hívja felfedezésre a túrázókat. Itt található Kőhányáspuszta is, amely Gánt község területének része, az Országos Kéktúra 10. szakaszának egyik pecsételőhelye. Várgesztesről indulva egy hangulatos pagonyerdőn keresztül érünk el a festői kápolnájáról ismert településre, amely az egykori Esterházy birtokterület vadászati központja volt. A napjainkra gyakorlatilag elnéptelenedett, hétvégi házas kis sváb faluban nem csupán az Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelt kápolnát és a Kéktúra bélyegzőjét találjuk, hanem a teljes rekonstrukción átesett, a környék egykori birtokosáról elkeresztelt gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központot is.

A névadó miniszterelnök a Vértes turizmusának története során jelentős lépést tett azzal, hogy első nagybirtokosként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt.  

Az ökoturisztikai központ az egykori sváb település múltját, néprajzi értékeit is a látogatók elé tárja. Az épület földszinti része előadóhelyiséget, kiállítótermet, zöld boltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal magában. Az állandó és időszaki kiállításokon a Vértes természeti értékeit, épített örökségét ismerhetik meg a látogatók, a boltban pedig helyi termelők által forgalmazott, a vidék jellegzetességeit, sajátos ízvilágát tükröző termékekből vásárolhatnak a turisták. Az épület tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállás kapott helyet, 13 klimatizált szobával, szobánkénti fürdőszobával.

A megújult gánti turistaházForrás: aktivmagyarorszag.hu

Az ökoturisztikai látogatóközpont bemutató, ismeretterjesztő, illetve szemléletformáló céljait a látogatóközpont közelében kiépítésre kerülő tanösvény és Zöld út is segítik, de nemsokára kialakítanak egy vizesélőhely-bemutatót is a kőhányási tó rekonstrukciójával. A bemutató hely sokféle növény- és állatfajt tart majd fenn, táplálékszerző és szaporodási területként is szolgálhat, vándormadaraknak pedig megállópontot jelenthet. A tó helyrehozatala ökológiai, természetvédelmi, társadalmi és turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bír. További fejlesztés a 12 személyes vadmegfigyelő is, amely az évek folyamán tradicionálissá vált szarvasbőgés-hallgató túrákon lesz majd népszerű.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek