Megújult a Kéktúra útvonalán álló legendás kulcsos ház a Kelet-Mecsekben

Megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő turistaház, a Gyopár kulcsosház, és önálló vizesblokk-épülettel bővült az Erdei Vándortábor Program egyik mecseki táborhelye, a Zobáki Nomád Tábor. A természetjárókat így a XXI. századi igényeket is kielégítő körülmények várják a különleges tájképi értékű, védett Kelet-Mecsekben – tájékoztatta szerkesztőségünket a Mecsekerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében lezajlott két, legújabb fejlesztésről.

Gyopár kulcsosházForrás: Guba Csaba / Mecsekerdő Zrt.

A Kelet-Mecsek – ahol a 682 méter magas Zengő is található – a Mecsek-hegység legérintetlenebb területe. A XVII. és XVIII. században az itt jellemző üvegművesség sajátos, mozaikos tájképet alakított ki a bükkös, gyertyános-tölgyes és a cseres-tölgyes borította erdőségben, amely számos ritka növénynek is élőhelye.

Ezen a védett területen áll a Gyopár-kulcsosház épülete is, amelyből a felújítást megelőzően hiányzott a vezetékes ivóvíz, az emeletes ágyak elavultak voltak, a konyha és a fürdőszoba berendezése és az épületbelső felújításra szorult.

Gyopár kulcsosházForrás: Guba Csaba / Mecsekerdő Zrt.

A fejlesztésnek köszönhetően azonban az épület teljes homlokzata megújult, minden helyiség új, tartós padlóburkolatot kapott, és kiépült a vezetékes ivóvízhálózati csatlakozás. Korszerűbbé vált az áramellátás, minden fekvőhely mellé USB-csatlakozóval ellátott konnektor került; miközben kicserélték a bútorzatot, a használati- és konyhaeszközöket is. A fűtési rendszer korszerűsítésével pedig lehetővé vált a négyévszakos üzemeltetés, így

a természetjárók egész évben használhatják a kulcsosházat.

A Dél-Dunántúli Kéktúra jellemző kiindulópontján, a turistaútvonalak metszéspontjában lévő Zobáki Nomád Táborba az ország minden pontjáról érkeznek csoportok. A táborhelyen a mai kor követelményeinek megfelelő, támogató infrastruktúra és szolgáltatáskör hiányzott, a most megvalósult fejlesztés ezt pótolja.

Zobáki Nomád Tábor fürdőházaForrás: Guba Csaba / Mecsekerdő Zrt.

A 2,4 hektáron fekvő táborhely most 60 fő kiszolgálására alkalmas, tájba illeszkedő, új vizesblokk-épülettel bővült. A külön férfi és női folyosókkal rendelkező épületben van akadálymentesített fürdő, mosóhelyiség 2-2 darab mosó- és szárítógéppel. Fürdőnként 4-4 zuhanyállás létesült, a padlástérben pedig a gépészeti berendezések kaptak helyet. Környezetbarát szennyvízkezelő rendszerét a térség földrajzi adottságait, a vízbázis-védelmi szempontokat is figyelembe véve alakították ki, így a talajba semmilyen szennyeződés nem juthat – fogalmaznak a közleményben.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek