Ezeket a túrákat ajánljuk a hétvégre, ha elmerülnének a természetben

A hétvége a legtöbb ember számára az egyetlen időpont, amikor kikapcsolódhat. Erre mindenkinek szüksége van, legyen az testi, lelki vagy szellemi igény, hiszen hosszú távon csak így maradhatunk egészségesek. Abban pedig sokan egyet értenek, hogy a természet látványa, az ottani hangok, illatok és energiák a legjobb segítőink a feltöltődéshez. Az alábbiakban olyan túrákat válogattunk össze, amelyeken magukba szívhatják a természet gyógyító energiáit, csak vegyék fel a túracipőjüket, és induljanak el!

A fotó illusztrációForrás: silviarita/Pixabay

Árvalányhajas mezők illata a buckavidéken

Ezen a túrán a Fülöpházi-buckavidéken található Báránypirosító tanösvény teljes hosszát járhatják be, ahol a nyílt homoki gyep élővilágával ismerkednek. A túra öt kilométeres, és a szervezők szerint három óra alatt teljesíthető.
Mikor? Május 15. szombat 9-től 12 óráig.
Találkozó: 9:00, Naprózsa Erdei Iskola parkolójában.
Részvételi díj: felnőtt jegy 1500 forint/fő, kedvezményes (gyerek, diák, MTSZ tag, MME tag) 1000 forint/fő, családi (2 felnőtt, max. 5 gyerek) 4000 forint. Jelentkezni kizárólag online május 14. délig ide kattintva lehet. További információ az esemény Facebook-oldalán található. 

Tavaszi gyógynövény- és gombaismereti túra

Május közepére már sokfajta gyógynövény és gomba bújik elő, amelyeket a Börzsöny erdeiben és völgyeiben ismerhetnek meg. Délelőtt egy gyógynövény- és gombaismereti túrán vehetnek részt, ahol a természet kincseivel ismerkednek, virágokat, gombákat és növényeket gyűjthetnek, és színpompás vadvirágokat fotózhatnak.

A fotó ilusztrációForrás: humtour.com

Ebédre a szabad tűz melege és igazi bográcsos ízek várják, szörppel és szódával. A közös ebéd után pedig szakellenőr segítségével ellenőrzik majd a gyűjtött növényeket és gombákat, amelyeket otthon a tanultak alapján lehet szárítani vagy más módon felhasználni. További információkat ide kattintva és az esemény Facebook-oldalán találnak. 
A program díja: 8 500 forint fejenként.
Mikor? Május 15-én szombaton 9-től 17 óráig.

Láprétek virágai – Orchideák

Májusban virágoznak az Ócsai Tájvédelmi Körzet leglátványosabb növényei: az orchideák. A nedves réteken több képviselőjükkel is találkozhatnak, köztük a mocsári kosborral és a fokozottan védett pókbangóval. Az orchideák mellett az üde láprétek élővilágával és további növényeivel is megismerkedhetnek a túrára érkezők, amely összesen 4 kilométer hosszú, és 3 óra alatt, azaz egy könnyű sétával bejárható.

Bejelentkezés szükséges, amit ide kattintva tehetnek meg, de lehetőség van előzetes jegyvásárlásra is: itt. A túrával kapcsolatos további információt az esemény Facebook-oldalán találnak. A programon védettségi igazolványt kérnek a szervezők, de az igazolvánnyal rendelkezők mellett a kiskorú hozzátartozók is részt vehetnek.
Részvételi díj: 1700 forint, kedvezményes jegy 1000 forint fejenként.
Mikor? Május 15-én szombaton 9-től 12 óráig.

Erdőfürdő a Csillebérci Erdőben

Ha szeretne tenni az egészségéért, és szívesen lelassulna egy kicsit az erdővel összekapcsolódva, akkor ezt a sétát önnek találták ki. A séta rövid, könnyű és semmilyen fizikai felkészültséget nem igényel. 

A fotó illusztrációForrás: Larisa Koshkina/Pixabay

A program ingyenes, de szívesen fogadnak adományt, melynek ajánlott összege alkalmanként 5000 forint. Jelentkezés és további információ az esemény Facebook-oldalán olvasható.
Mikor? Május 15. szombat 10-től 13 óráig.

Természet & szakralitás a Normafától a Nagy Hárs-hegyig

Nézzen más szemmel a népszerű János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy természeti szépségeire és szakrális emlékeire. Járjon történelmi hírességek lábnyomán, barangoljon őserdőben, tisztelegjen az öreg famatuzsálemek előtt! Mátyás király és Szépjuhászné találkozása, a pálosok szellemi hagyatéka és Mária tiszteletének jelei végigkísérik ezt a különleges hegyvonulatot a Normafa és a Nagy-Hárshegy között.

Schmidt Richárd túravezető segítségével mindent megtudhatnak a fákról és az erdő gyógyító erejéről. A túra útvonala: Normafa – János-hegy – Hárs-hegyi barlang – Hárs-hegy kilátó – Pálos kolostor romok – Normafa, a teljes távolság pedig mintegy 11 kilométer.
Mikor? Május 16. vasárnap 9-től 15 óráig.
Gyülekező: Normafa végállomásnál 8.45, indulás 9 órakor.
Részvételi díj: Felnőtteknek 3000 forint, gyerekeknek 1500 forint. A túrát 8 éves kortól ajánlják. További információkat az esemény Facebook-oldalán találhatnak. 

Háromnapos erdei élményprogram Gömörszőlősön

Már pénteken elvonulhatnak Gömörszőlősre, ahol egy egész hétvégét tölthetnek a természet felfedezésével, miközben valódi kikapcsolódást nyújtó programokon vehetnek részt. Lesz pihenés, finom ételek és erdei kalandok, de a szervezők azt ígérik, hogy a résztvevők ez idő alatt önmagukat is jobban megismerhetik. Berczik Ágnes biológus-fitoterapeuta abban segít, hogy új szemszögből fedezzék fel az erdőt. Valkó Zsuzsi erdő- és természetterápia vezető pedig az erdőfürdőzés stresszoldó hatásaival ismerteti meg a résztvevőket. A program helyszíne Gömörszőlős, egy szép kis falu az Aggteleki Nemzeti Park határán.

Részvételi díj:  66 000 forint, mely magában foglalja a szállás, a háromszori étkezés és valamennyi program díját, de nem tartalmazza az útiköltséget. További információt az esemény Facebook-oldalán találhatnak. 
Mikor? Május 14. péntek 13 órától vasárnap 15 óráig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek