Magyarok is szerepelnek a legjobb madárfotósok döntőjében

Bird Photographer of the year 2021-es madárfotó-versenyére 73 országból 22 000 kép érkezett, melyek 5000 font összegű pénzdíjért és rangos címért szállnak versenybe. A nyerteseket szeptember 1-jén hirdetik ki, és ugyanekkor nyitják meg a jelentkezést a 2022-es megmérettetésre.

A kép illusztrációForrás: Free-Photos/pixabay.com

Ilyenkor hagyományosan a döntősök teljes listáját közzé szokták tenni, idén azonban csak néhányat hoznak nyilvánosságra közülük, hogy a nézők némi ízelítőt kapjanak a fotókból. Mint a bbc.com cikkéből kiderül, a néhány, publikus döntős között mindjárt két magyar résztvevőt is találunk: Szabó Irmát és Li Gábort.

Szabó Irma a Kiskunsági Nemzeti Parkban kapott lencsevégre egy nagy kárókatonát, amint az éppen egy halat készül elfogyasztani. Mint a fotós írta, amíg ezt a fényképet el nem készítette, nem volt épp a kedvenc madara a kormorán. Fokozatosan jött rá, hogy valójában egészen csinos madarak, főleg a párzási időszakban, gyönyörű zöld szemük,és  fényes sötétzöld tollazatuk van. "Sikerült megörökítenem ezt a különleges pillanatot, amikor egy kárókatona éppen lenyelni készült a zsákmányát, mintha a hal a csőrébe repült volna".

Szabó Irma: Nagy kárókatonaForrás: Szabo Irma/birdpoty.com

Li Gábor Magányos mélység című fotója szintén kárókatonát, méghozzá üstökös kárókatonát ábrázol, a horvátországi Krk-szigetén. Mint a fotós hozzáfűzte, tavaly nyáron, horvátországi családi nyaralásán kárókatonák fényképezésével töltötte az időt, szerette volna lefényképezni őket a víz alatt, de ez sokkal nehezebb feladatnak bizonyult, mint azt először gondolta. "Órákig várakoztam a vízben, a szikla mellett, ahol tanyáztak, várva, hogy a vízbe ugorjanak és elmerüljenek. "Nagyon szeretem ebben a képben azt, hogy látható a lenyugvó nap által megvilágított csillogó folt ott, ahol a madár elmerült".

Li Gábor: Magányos mélységForrás: Li Gábor/birdpoty.com

Mint a turistamagzin.hu cikkéből kiderül, Szabó Irma tavaly is a finalisták között volt, és egy fotója dicséretben is részesült. Kárókatonafotójával a tavalyi magyar Az Év Természetfotósa pályázaton is találkozhattunk már.

A 21 éves Li Gábornak ez az első nagy nemzetközi megmérettetése, de 2017-ben indult egy, az ENSZ által a vadvilág világnapja alkalmából fiataloknak meghirdetett pályázaton, melyet egy jégmadárról készült fotóval meg is nyert.

A Bird Photography of the year idei döntőseinek képeiből a rendezvény oldalán láthatunk még többet.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek