Őszi kutyás barangolások: helyszínek, melyek autóval sincsenek messze Budapesttől

Olyan őszi túraútvonalat mutatunk az alábbiakban, melyek egy kicsit távolabb esnek Budapesttől, de autóval 30-60 perc alatt egészen hangulatos helyszínekre juthatunk el. Egyetlen kivétel van, ahova körülbelül másfél óra az út, cserébe viszont a Börzsöny legmagasabb pontjáról szívhatjuk magunkba az őszi erdők minden színét és illatát.

Haraszt-hegyi tanösvény

Kicsit eltávolodunk most Budapesttől, de egy szép őszi hétvégén simán beleférhet egy tartalmasabb kirándulás is. A cél ezúttal a Vértesben lévő Csákvár, ami egy szűk órányi autóútra fekszik a fővárostól, tehát nem kell még így sem egy egész napos túrával számolni. Bár ezt is megtehetjük, mivel a Haraszt-hegyi tanösvény valójában csak egy kőhajításra van Gánttól – autóval 6 perc –, ahol vadítóan vörös tájban járathatjuk meg a családot és a kutyát. Itt is jártunk korábban, erről a kirándulásról ide kattintva olvashatnak.

Forrás: ElfinFox/Pixabay

De akkor vissza Csákvár környékére. A Haraszt-hegyi tanösvény a település keleti oldalában indul, és 3500 méter hosszú. Összesen hét állomás van a tanösvény mellett, melyek részletesen bemutatják a tájat az erre sétálóknak. A terep nagyon változatos, van benne erdei menet, fűvel benőtt fennsíkok és fehér sziklákat kerülő rész is, plusz ne felejtsük el, hogy körülbelül ugyanannyit kell felfelé menni, mint lefelé. Ezért aztán az útvonal hossza ne tévesszen meg senkit, a sok kaptató miatt 2-3 órát simán számolni kell a teljes távra. Októberben még látványosabb a vidék, mert ilyenkor vörösre vált a mindenfelé látható cserszömörce és ragyogó színeivel festi meg a gyakran ködös nappalokat.

Bodza-völgy, Hurka-völgy

Ez sem épp a szomszédban van, de azért nem is a világ vége. Még akkor sem, ha elsőre egyáltalán nem tűnnek ismerősnek a nevek. A két völgy a Velencei-hegységben található, ami körülbelül 40-50 perces autóútra van Budapesttől. Kisebb és nagyobb túrával is számolhatunk, bár ha a kutyát kérdeznénk, akkor számára valószínűleg nem lenne kérdés, hogy bele tegyünk-e még egy kanyart a kirándulásba.

A Magyar Természetjáró Szövetség honlapján fent van például egy 7 kilométeres túra, mely a Sukoró melletti Angelika-forrástól indul, elmegy a Pákozdi arborétum felé, majd le a Szúnyog-szigetre, a Velencei-tó partjára. Ez is egy jó kis kirándulás, de tehetünk körtúrát is, akkor nem kell visszafelé megtenni ugyanazt az utat, vagy kitalálni, hogy hogyan tovább, ha egyszer a célpontnál járunk.

Az egyszerűség kedvéért induljunk Sukoróról, majd tegyünk egy nagy kört nyugati irányba indulva, így bejárjuk mind a két völgyet, legelőket, ösvényeket és forrásokat, hogy végül ismét a településen kössünk ki. Több túraút is keresztülszeli a tájat, nem kell a legnagyobb kört választanunk, csak lőjük be a térképen, hogy melyik jelzésen fogunk haladni. A szintemelkedés minimális, kényelmes, széles terepen lehet szabadjára engedni a kutyát. Ősszel igazán jó a terep, nyáron talán túlságosan meleg van ehhez a kiránduláshoz, mivel viszonylag kevés az árnyas szakasz.

Csóványosi-kilátó

Észak felé is nagyon érdemes elindulni, és megcélozni a hegyeket. Másfél órás autózással ugyanis eljutunk egy mesés kirándulóhelyre. A Börzsöny legmagasabb pontján, 928 méteres tengerszint feletti magasságon néz a tájra a Csóványosi-kilátó, melynek tetejéről, ha tiszta az idő, a Szentendrei-szigetet és a Pilist is látni lehet. A 22 méter magas kilátó tetejére 133 lépcsőfokon lehet feljutni.

Forrás: 825545/Pixabay

A királyréti parkolótól kell indulni, innen a kilátó körülbelül 10 kilométerre van, plusz számolni kell a bő 600 méteres szintkülönbséggel is, úgyhogy ez tényleg egy komolyabb túra. Akkor jó nekiindulni, ha a gazdi és a kutyus is fitt, senkit nem kell ölben levinni a hegyről, mert ugye azt a 10 kilométert visszafelé is meg kell majd tenni. Mivel hegymenetről van szó, ezért 5-6 órát kell számolni a kirándulásra, persze az sem mindegy, hogy gyerekkel, kiskutyával, nagykutyával vagy terephez szokott felnőtt csapattal indulunk el. Az útvonal vadregényes és szép, erdőn, mezőn keresztül vezet, a legmagasabb ponton meg ugye ott van a fáradtságért is kárpótoló panoráma.

Törökmezői tanösvény

Szintén észak felé kell indulni a Törökmezői tanösvényhez, viszont ide egy fél órával hamarabb el lehet jutni kocsival. Ha valaki a Börzsönyben szeretne járni egyet a kutyával, de nem akarja az egész napot rászánni, akkor inkább ezt a helyszínt ajánljuk, mivel egyrészt közelebb van, másrészt a túra hossza is csak 6,5 kilométer, melyet körülbelül három óra alatt lehet bejárni.

Itt nemigen kell a térképet vizslatva keresni a megfelelő jelzést, egyszerűen csak a zöld T-t kell követni egész idő alatt. A tanösvény Törökmező és a Hegyes-tető között vezet, összesen kilenc állomás van, ahol meg lehet állni tájékozódni, vagy épp befalni egy szendvicset. A panoráma több helyen is gyönyörű, mivel a Dunakanyarra lehet rálátni a színes lombot öltő fák között és fölött. A táj nagyon szép, itt végképp nem érzi nyűgnek az ember, hogy ki kellett mozdulni a négy fal közül, hogy egy kicsit megjárassa négylábú lakótársát.

Vaskapu-hegy

Esztergom közelében lehet felkaptatni a Visegrádi-hegységben található Vaskapu-hegyre, ami egyben azt is jelenti, hogy az idevezető úton sem kell végtelen hosszan a kocsiban ücsörögni. Budapesttől körülbelül egy óra Esztergom, és mivel a hegy a város szomszédságában van, ezért innen indíthatjuk a túrát. Attól függően, hogy honnan indulunk, számolhatunk egy szimpla 4 kilométeres baktatással, de tehetünk egy kicsit nagyobb, 14 kilométeres körtúrát is.

Forrás: Petar Paunchev/Shutterstock

Kifejezetten népszerű kirándulóhelyről van szó, mert könnyű megközelíteni, közel van a város és nagyon szép kilátás nyílik innen. Emellett attól függően, hogy mekkora részt járunk be, láthatunk pincéket és szőlőket, vagy erdőket és ligeteket is, vagyis a táj nagyon változatos. Ha hosszú hétvégén, vagy egy szép, őszi szombaton indulunk neki, akkor a kutyának jó esélye van a szociális életre, mivel ilyenkor természetesen több a kiránduló is, köztük sok olyan, akik hozzánk hasonlóan négylábú barátaikkal kerekednek fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek