Ez a lány nem tudta, hogy igen mérgező állatot tart a kezében

A kékgyűrűs polip kicsi, de erős: míg átlagos testmérete mindössze 12-20 centiméter (5-8 hüvelyk), ám a mérge halálos. Ahogy a neve is sugallja, kis, kék gyűrűk alkotják a mintázatát, melyek élénkebbé válnak, amikor az állatot stressz éri, az alapszínével együtt, mely ilyenkor élénk sárga színűvé válik. A kékgyűrűs polipoknak négy faja van, melyek az Indiai- és a Csendes-óceán környékén őshonosak.

Kékgyűrűs polip - illusztrációForrás: pen_ash/pixabay.com

A kékgyűrűs polip mérge, a tetrodotoxin végzetes lehet, egyetlen állat akár 26 felnőtt embert is képes lenne megölni. A kis polip harapása általában fájdalommentes, így nem biztos, hogy az ember időben észleli. A méreg először az idegi ingerületeket blokkolja, ami izomzsibbadást okoz, miközben hányinger, a látás és más érzékszervek illetve a motoros képességek elvesztése következhet be, majd izombénulás, ami a légzés leállásához vezet. A méregnek nem ismert ellenszere, de az áldozatokat meg lehet menteni, ha azonnal megkezdik a mesterséges lélegeztetést - mint az iflscience.com cikkéből kiderül.

Az a szerencse, hogy polipmarásra csak nagyon ritkán kerül sor, mert ezek az állatok egészen békések, és tényleg csak a legvégső esetben támadnak. Ez volt a szerencséje a kaylinmarie21 nevű TikTok felhasználónak is, aki Balin, az Uluwatu strandon talált talált két kékgyűrűs polipot, melyeket gyanútlanul adogatott kézről kézre a barátaival.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek