Százhúsz országban teljesít missziós küldetést az egri kerékpáros

A kerékpáros békenagykövetként ismert Zelei József az elmúlt több mint másfél évtized alatt öt kontinens százhúsz országában tett eleget missziós küldetésének, amellyel erősíteni kívánta az anyaország és a határon túli magyarság összetartozását. Már harminckét alkalommal kelt útra Egerből a sportember, aki első alkalommal a megyeszékhely lengyelországi testvérvárosába, Przemyšlbe ment, majd sorra következtek a további béketúrák. Ezek során vált valóra a nagy álom: öt kontinens érintésével, 85 ezer kilométert kitevő tekeréssel sikerült elvinnie békeüzenetét a nagyvilágba.

 

Zelei JózsefForrás: Zelei József/Facebook

Mint a heol.hu-nak elmondta, a misszió gondolata 2004-ben azzal a céllal született meg benne, hogy a béke és a sport, ezen belül a kerékpározás népszerűsítése jó alkalmat teremt a világ különböző részein szórványban élő magyarság felkeresésére. Eljutott Európa szinte minden országába, de kerékpározott Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Tasmániában, Ázsiában és Afrikában is.

Ahol csak lehetősége nyílt rá, ott felvette a kapcsolatot a külhoni magyarság szövetségeinek és egyesületeinek vezetőivel és tagságával, így például a világ legnagyobb magyarok által is lakott városában, Torontóban is.

A világot átszelő kerékpártúrák java részénél Bagó Sándor volt a békenagykövet állandó kísérője, aki gondoskodott arról, hogy társa minden betervezett helyre, programra időben és zökkenőmentesen megérkezzen, ahol pedig alkalom nyílt rá, együtt is tekertek. Az utazásról több ezer fotót, valamint néhány órányi videófelvételt is készített a Verpeléten élő férfi.

Így történt ez 2014-ben is, amikor a béketúra apropóját a Nagy háború kitörésének 100. évfordulója adta. Akkor, majd egy évre rá az első világégés olasz- és franciaországi, illetve a keleti és az orosz front helyszíneit keresték fel. A Doberdó közelében lévő Cimitero Militarében tett látogatás során, ahol az egyik parcellasorban 14 ezer 560 osztrák-magyar katona neve olvasható, mindenhol, ahol csak lehetett, fejet hajtottak a hősök előtt, nemzeti színű szalagot kötöttek, s emlékkövet helyeztek el a síroknál.

Még 2013-ban a Gyilkos-tónál tett látogatásakorForrás: Zelei József/Facebook

A 2019-es túra résztvevői a Parlament elől indultak, s a szlovák, osztrák, szlovén, horvát országhatár mentén keresték fel a határon innen és túl lévő települések lakosságát. Egy évvel később viszont maradt a határon belüli kerekezés. Eredetileg a szerb-, román-, ukrán- és a szlovák–magyar határ két keréken elérhető szakaszán folytatódott volna a békés szomszédolás, ebbe azonban beleszólt a járvány – írja a heol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek