Lebontották az alig 10 éves kilátót, most újat szeretnének a zalaiak

A zala megyei Szent János-hegy és az ott található, Magyarországon egyedülálló fügeültetvény számos kirándulót vonz, ezért is szeretnék sokan, ha újra megépülne a pár éve lebontott kilátó. A faszerkezetű kilátó alíg tíz éve épült Tormaföldén, a hegyen, de állapota annyira leromlott és balesetveszélyessé vált, hogy először lezárták, majd tavaly le is bontották. Mivel azonban a hegy gyönyörű környezete és az ott található fügeültetvény számos kirándulót vonz, és a régi kilátó is kedvelt turistacélpont volt, szerencsés lenne, ha újra megépülhetne a látványosság.

A tomaföldi fügeligetForrás: Katona Sándor/Facebook

"Kaptunk visszajelzéseket, miután lebontottuk a tornyot, hogy remélik, lesz a régi helyett egy másik, ami tovább emeli a hely hangulatát, érdekességét. Emellett több rendezvénynek is helyet adott eddig is a Szent János-hegy, a kilátó környezete, ezért azt határoztuk el, hogy építeni kívánunk egy olyan új kilátótornyot, mely az időjárás viszontagságainak ellenáll, de nem csak a kilátó szerepét tölti be, hanem több funkciót kap" – jelentette ki Kondákor József polgármester.

Már csak a fotók őrzik a lebonott faszerkeztű kilátótForrás: Harcz Endre/Facebook

A polgármester hozzátette, hogy a terveik szerint a látogatók megkóstolhatnák a helyi borokat, megismerhetnék a helyi termékeket is, illetve egy büfének is helyet adna a létesítmény. A hegyhát borosgazdái olyan minőségi borokat állítanak elő, melyek megállják a helyüket, és minősítést szerezve kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. Továbbá programokat is szerveznének az oda ellátogatóknak.

A tíz méter magas, vasszerkezetű kilátótornyot a régi helyére és alapjára tervezik. Az alsó szintjére három elárusító helyiséget alakítanának ki.

Az új, impozáns, a környéken egyedülálló kilátóban időszakos nyitvatartást terveznek majd előre meghatározott időpontokban. A látványterv már elkészült, a fő kérdés persze az, hogy sikerül-e forrást találniuk a megépítéséhez. A teljes kialakítás becsült költsége 60 millió forint lenne – írja a zaol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek