A lengyelek elözönlötték a sípályákat, volt pia és verekedés is

Tánccal, ivással és verekedéssel zárták a hétvégét Lengyelországban azt követően, hogy a lengyel kormány múlt héten bejelentette, lazít a COVID-19 járvány miatt hozott korlátozásokon. Az enyhítés értelmében február végéig, tehát kéthetes próbaidőszakra, 50%-os kapacitással kinyithatnak a szállodák, a sípályák, az úszómedencék, a mozik és a színházak is. Az éttermek azonban továbbra is csak elvitelre kínálhatják ételeiket, a maszkok viselése pedig kötelező. Az elmúlt hétvégén hatalmas forgalmi dugók alakultak ki a sípályák felé vezető utakon – írja a Reuters.

Síelők ezrei lepték el Zakopane lejtőit a hétvégénForrás: AFP/Janek Skarzynski

A sípályákra özönlő több ezer síelő közül sokan maszk nélkül engedték ki a gőzt a dél-lengyelországi Zakopane síterepén, ahol Andrzej Stękała síugró világkupán elért második helyezését is megünnepelték, ám az ünneplés többször vitába, verekedésbe és rongálásba torkollott. A rendőrség és a helyi hatóságok elítélték a rendbontást, mindezek ellenére a hegyvidéken dolgozó vállalkozók örültek a nyitásnak. "Ha már február közepétől március végéig üzemeltethetjük a nagy síközpontokat, akkor ki tudjuk húzni jövő télig" – fogalmazott a szczyrki síparadicsom szóvivője a TVN 24-nek adott interjújában.

Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy visszaállítják a szigorúbb korlátozásokat, ha a fertőzöttek száma emelkedni kezd és a hétvégéhez hasonló módon az emberek nem tartják be a járványügyi előírásokat. Az országban az utóbbi napokban folyamatosan napi ötezer fő felett volt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta Lengyelországban közel 41 ezren haltak meg a koronavírus szövődményeiben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek