Nevezze el kedveséről a sarki fényt

A Visit Arctic Europe elnevezésű szervezet 2020 októberében indította útjára Nevezze el a sarki fényt (Naming Auroras) című kampányát, melynek keretében bárki javasolhat nevet a soron következő sarkifény-jelenségnek - adja hírül a matadornetwork.com.

Sarki fény az alaszkai Bear Lake-nélForrás: Sra Joshua Strang/United States Air Force/commons.wikimedia.org

Az ötlet kiindulópontja az volt, hogy a sarki fényeket a viharokhoz hasonlóan saját névvel lássák el. A várhatóan soron következő, névre váró sarkifény-jelenséget az aktuális űridőjárás alapján határozzák meg az Űridőjárás Erőjelzési Központ (Space Weather Prediction Center) adatai alapján, melyek a napkitörésekről, napszelekről tájékoztatnak.

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a felső légkörbe, melynek összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. A sarki fény formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg.

Már néhány fényjelenség meg is kapta a nevét, legutóbb például a január 20-tól 22-ig láthatót keresztelték Ellennek. Az eddigi nevek listája és a nevek története a kezdeményezés weboldalán böngészhető, és ugyanitt láthatjuk az előrejelzéseket, valamint javasolhatunk nevet a következő fényjelenségnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek