Nagy bajt okozott néhány szép kaktusz, melyet rossz helyre ültettek el

Valószínűleg már évek óta a Pilis szikláin voltak a teljesen tájidegen kaktuszok, amikor 2017-ben a  Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai felfedezték azokat. Mint oldalukon írják, aki oda ültette, nagyon szerette őket, és értett is hozzájuk. A délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelte a 13 kaktuszfaj, sőt, számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is.

Szép növény a fügekaktusz a maga helyén - illusztrációForrás: MonikaP/pixabay.com

A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktusz-fajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait. Invázióssá váló fajok első terjedési lépései ezek.

A nenzeti park csapatának a legködösebb napot sikerült kiválasztaniuk a nem mindennapi élőhelykezelési munkához, a kaktuszok kiásásához. Mióta megtalálták őket, minden évben több hatalmas zsáknyi kaktuszt szedtek ki innen, de a szikla egyes részeit csak kötélbiztosítással, sziklamászó felszereléssel és tudással lehet elérni.

Ezeket a területeket akarták most átvizsgálni és kaktuszmentesíteni, eközben pedig komoly tapasztalatokat szereztek a mindenen átszúró tüskékről és a kaktuszok rejtőző képességéről. Egy-egy, akár tízszer átnézett területet kicsit más szögből átvizsgálva újabb, sokszor egészen kicsiny, 1-2 centiméteres egyedekre bukkantak a kakuszmentesítők.

A végeredmény egészen döbbenetes lett, az alig néhány száz négyzetméteres területről hatalmas halom növényt ástak ki. Ekkora mennyiségnél az elhelyezés is kérdéses, ugyanis nem lenne kellemes legközelebb egy szeméttelep lankáin viszontlátni a frissen nőtt telepeket. A növényeket így vastag földréteggel takarták le.

Kaktuszmentesítés a ködbenForrás: dunaipoly.hu

Mint hozzáteszik, bizonyosan nem sikerült észrevenni és kiszedni minden példányt, így még évekig vissza kell térni időnként a Pilis szikláira kaktuszt szedni. Felhívják a figyelmet arra, hogy a kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak. Arra kérnek mindenkit, hogy a természetbe ne ültessenek dísznövényeket, és felhívják arra is a figyelmet, hogy a kerti hulladék helye sem az erdő szélén van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek