Még mindig nem tudni, hogy lehet-e síelni a télen

Tegnap adtunk hírt arról, hogy a Szlovákia legnagyobb síközpontjaként emlegetett Jasnában (Deménvölgyben) megkezdték az egy- és többnapos síbérletek értékesítését a 2020/21-es téli szezonra. Ugyanakkor a sípályák jelenleg Európa nagy részén zárva tartanak, köztük Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában, Franciaországban és Németországban is. A kérdés jelenleg az, hogy az ünnepi időszakra újranyissák-e őket. Lengyelországban a síterepek azt tervezik, hogy kinyitnak a tél folyamán, de csak a helyiek előtt. 

Európa több országban jelenleg zárva tartanak a sípályák, pedig már valószínűleg sokan várják a szezonnyitó síelésüket - illusztrációForrás: adege/Pixabay

"Ha a pályáknak zárva kell maradniuk, akkor azt egész Európára kellene alkalmazni" – mondta Luca Zaia, az olaszországi Veneto régió vezetője a Corriere della Sera című napilapnak. "Az nem lehet, hogy megtiltják a síelést (az olaszországi) Dél-Tirolban, és engedélyezik (az osztrák) Karintiában. Megengedhetetlen vicc lenne" – fogalmazott.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök egyetértését fejezte ki ezzel kapcsolatban. "Jobban kedvelnék egy közös európai megállapodást: ne nyissák meg a sífelvonókat és ne vakációzzanak" – mondta. Az osztrák pénzügyminisztérium szerint azonban a síterepek zárva tartása a háromhetes karácsonyi időszakra 2,4 milliárd eurós (több mint 865 milliárd forintos) veszteséget jelentene az országnak. Ugyanakkor az is tény, hogy a járvány elején az Ausztriában és az Alpok egyéb részein található síterepek váltak járványgócponttá.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő este azt mondta, hogy nem lesz síszezon Olaszországban a karácsonyi időszak alatt, mert az a koronavírus-járvány harmadik hullámának veszélyével járna Olaszországban.

Veneto mellett további észak-olaszországi régiók, köztük Liguria, viszont azt javasolják, hogy a 2020-2021-es téli szezont tartsák meg különleges járványellenes intézkedések elfogadása mellett. Ennek értelmében a sífelvonók csak 50 százalékos kapacitással működnének, és napi korlátot határoznának meg a síbérletek esetében. A síterepek zárva tartása "120 ezer állást sodorna veszélybe" – írta a Facebookon Giovanni Toti, Liguria vezetője.

Az olasz kormány vonakodik a korlátozások enyhítésétől azután, hogy ismét drasztikusan megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, amit a "viszonylag gondtalan nyári időszaknak" tulajdonítanak. Olaszországban hétfőn több mint 50 ezren hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, kedden pedig 853 újabb halálesetet jelentettek a betegséggel összefüggésben, ami a harmadik legnagyobb napi szám Olaszországban a járvány kezdete óta – írja cikkében a turizmus.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek