Fel a bakancsokkal, indul a Világ Gyalogló (Hó)Nap!

A World Walking Day magyar megfelelője a Világ Gyalogló Nap, mely egy kicsit felráz és útnak indít. Nem kell sokat menni, lehet az egy nagyobb séta is a közeli kiserdőben, de ha valaki nagyon megvadul, akkor talál 38 kilométeres távot is a kínálatban. Mutatjuk, hogy miről is van itt szó.

Mi is ez?

A World Walking Day október 4-én mozgatja át a világot. Ezen a napon elméletileg a Föld bármely pontján lehet csatlakozni a mozgalomhoz, mely valójában egy kezdeményezés arra, hogy minél több embert rántson fel a pihe-puha fotelből. A gyalogló napot itthon kisebb változtatásokkal rendezik meg. A legfontosabb különbség, hogy Magyarországon nem szorítkoznak egyetlen napra, ezért nem gyalogló nap lesz az országban, hanem gyalogló hónap. A kezdő dátum is kicsit más, mivel itthon egészen október 5-ig lehet nevezni. De lényegét tekintve az esemény ugyanaz, a cél is ugyanaz, vagyis, hogy menjünk, induljunk, használjuk a lábunkat, nézzünk meg magunk körül minél több természeti és kulturális szépséget. Röviden: csodálkozzunk rá a helyre, ahol élünk, és a testünkre, amely többre képes, mint sokszor gondolnánk. A kezdeményezés egyébként nem újdonság, jövőre, azaz 2021. október 3-án rendezik majd meg a 30. World Walking Dayt.

Forrás: DavideAngelini/Shutterstock

Hagyományos értelemben véve a World Walking Day egy tömegsport rendezvény. De ami mégis lehetővé teszi, hogy a járvány kellős közepén is megrendezhessék, az az, hogy a szabad levegőre csábít. Itthon csoportok jelentkezését várják ugyan, de felhívják a figyelmet arra, hogy a higiéniai szabályok betartása mellett induljanak neki a gyaloglók a kirándulásnak. Vagyis attól, hogy együtt vagyunk, még nem kell a másik nyakába szuszogni. Ha pedig a túra, illetve a kiválasztott program esetleg valamilyen beltéri látnivalót is tartogat, akkor is emlékezni kell az alapvető egészségügyi előírásokra (maszk, kézfertőtlenítés).

#worldwalkingday

A nemzetközi kiírás tehát október 4-én, 10 órakor indítja útnak a nagyvilágot, és ettől a dátumtól számított 24 órán belül kell a csatlakozó túrázóknak gyalogolniuk – bármilyen időzónában vannak. A fő szervező, a TAFISA (The Association For International Sport for All) székhelye Németországban van, így az európaiak nagy többségének nem kell az időpontok számolgatásával törődnie. A TAFISA kiírása szerint éppen az ilyen megmozdulások azok, amelyek segíthetnek a járvány idején, mert szabad térbe, mégis emberek közé és aktív sportra hívják az embereket.

Ezen a linken fent van minden fontos információ, már ami a nemzetközi kiírást illeti. A legfontosabb ezek közül, hogy indulás előtt regisztrálni kell, és le kell tölteni azt a kis pakkot is, amit minden induló kap. Ebben van többek között egy kis lap, amit felcsavarva és összeragasztva egy papírstafétát lehet készíteni – ez, az, amit jelképesen tovább lehet adni, hogy elméletileg körbejárja a világot.

Érdemes közhírré tenni, ha valaki csatlakozott a programhoz (#worldwalkingday), hogy minél több ismerőséhez is eljusson a hír, illetve lehet noszogatni a barátokat, kollégákat és rokonokat, hogy csatlakozzanak. Bár az elnevezés World Walking Day, azonban nemcsak menni lehet, hanem bringázni, lovagolni, hegyet mászni, és tulajdonképpen akármit, ami szabadtéri és belefér az aktív mozgás kategóriába. Az aktivitást természetesen rögzíteni is lehet - leginkább épp a staféta átadását -, és feltölteni a közösségi médiába, megint csak #worldwalkingday jelzéssel.

A hétmérföldes csizma otthon maradhat

Magyarországon is nevezni kell a kihívásra, ennek határideje a cikk írásakor október 5. A nevezés mindenkinek ingyenes, a Magyar Szabadidősport Szövetség honlapján minden további tudnivalót megtalál ezzel kapcsolatban. Három különböző nevezési kategória van, egyrészt tanintézményeknek, másrészt nyugdíjas szervezeteknek, harmadrészt közösségeknek. Ez utóbbi főleg azoknak érdekes, akik nem kapcsolódnak az előző két csoporthoz, viszont szívesen útnak indulnának mondjuk egy nagyobb baráti társasággal vagy akár több családdal együtt.

Forrás: Monkey Business Images/Shutterstock

Itthon kimondottan a gyaloglásra koncentrálnak a szervezők, tehát nem úgy általában a szabadtéri aktív mozgáson van a hangsúly, hanem a túrázáson. Nem kell egyébként hatalmas távolságokra gondolni: az országos program kiírói az egyes túrák lebonyolítóinak 5-10 kilométeres kirándulások meghirdetését javasolják.

Vagyis a cél nem az, hogy egy nap alatt bejárja valaki mondjuk a Börzsöny minden zegét-zugát, és teljesítménytúrába forduljon bele a nap, hanem, hogy kimenjen a természetbe és egyszerűen csak gyalogoljon a levegőn. Ennél egyszerűbb mozgásforma nincs és olcsóbb sem, hisz eszköz sem kell. Ettől függetlenül lehet nordic walking botot használni a kirándulások során, sőt, ezt kifejezetten ajánlják is mindazoknak, akiknek így könnyebb teljesíteni az adott távot.

Programok a kellemes lötyögéstől a combosabb túrákig

Az ország másik végébe is át lehet utazni, ha valaki picit távolabbi tájakat szeretne bebarangolni, de mivel sok programhelyszín van, erre nem feltétlenül lesz szükség. Október 10-én például egy komolyabb kirándulást szerveznek Dombóvár környékén, ahol 28 kilométert lehet teljesíteni, a kirándulás pedig érinti többek között a Tüskei tavat, a Nyerges-erdei pihenőt és forrást, illetve a Gólyavárat, azaz Dombó várát is. Ez már nem a laza hétvégi lötyögés kategória, átgondoltan kell pakolni a felszerelést, elemózsiát, és olyan ruhában nekiindulni a terepnek, ami esőben, szélben is megvéd majd. Ezen a linken talál további tudnivalókat.

Salgótarján környékén több napot és több távot is kijelöltek. Egyrészt indulnak túrák már október 3-án is, amelyek között kortól és felkészültségi szinttől függően lehet válogatni, de lehet menni október 10-én is, ha valakinek az első időpont épp nem jött össze. A részletek itt olvashatók.

Forrás: Dariush M/Shutterstock

Makón három különböző útvonal indul, mindhárom október 4-én. Lehet gyalogolni 5, 10 és 20 kilométert is, a gyülekező minden esetben 8.30-kor a Hagymaháznál van. Ugyanazon az útvonalon indulnak el a kirándulók, de az első csapat már a Maros-parti Strandfürdőnél visszakanyarodik, a második továbbmegy a Csordajárásig, míg a leghosszabb táv teljesítői egészen Apátfalváig kikerekítik a túrát. Itt talál minden fontos infót.

Sopronban október 10-én lehet nekivágni a tájnak. Egyrészt szerveznek 10, 27 és 38 kilométeres túrákat, melyek reggel 8-kor indulnak, de a combosabb távok mellett gondoltak a kisgyerekes családokra is, akiknek elég 10 órakor elindulni és egy 5 kilométeres kiránduláson végigbogarászni a terepet. Minden egyéb ezen a linken olvasható.

Forrás: Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock

Természetesen ennél jóval több túra indul majd a hónap folyamán, ezért érdemes folyamatosan böngészni a netet, már csak azért is, mert sajnos az is benne van, hogy a már meghirdetett túrák közül marad el néhány. Reményeink szerint ilyenből nem lesz sok, már csak azért sem, mert járvány idején különösen nagy szükség van arra, hogy a testünk egészséges legyen, és időről időre jólesően átmozgassuk a szabad levegőn.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek