Látogatóközpont nyílik a Kelet-Mecsek apró tavának partján

  "Fantasztikus természeti látnivalókra felfűzött túraútvonalak, évezredes műemlékek és gazdag népi hagyományok várják a Kelet-Mecsek turistáit. A sűrű erdővel borított hegyeket-völgyeket a Zengő csúcsa uralja" – így kezdődik a Baranya megyei önkormányzat szerkesztőségünkbe küldött közleménye, amelyben nemcsak azt sorolják, mennyi szépséggel igyekeznek a térségükbe csábítani a turistákat, de arról is írnak, hogy hamarosan egy új látogatóközpont is várja majd azokat.

  Kilátó a ZengőnForrás: Baranya Megyei Önkormányzat

  Ugyanitt, a Mecsek legmagasabb csúcsán, a Zengőn néhány hónapja már átadtak egy hétemeletes kilátót, vagyis egészen pontosan a régi – 2010-ben balesetveszély miatt a turisták elől elzárt – geodéziai tornyot öltöztették acélköpenybe. Így aztán a Zengőre tartó túrázók már nyáron birtokba vehették a projekt keretében a hegytetőn megépített, húsz méter magas acélszerkezetet.

  Óbánya a Kelet-Mecsek legvadregényesebb, tavakkal és vízesésekkel tűzdelt völgyében fekszikForrás: Baranya Megyei Önkormányzat

  A Dél-Dunántúl legmagasabb pontjáról nyugatra a Mecsek gerincének csúcsait, dél felé a Szársomlyó és Tenkes-hegy, kelet felé a Mórágyi gránitrög hullámos hátát is látni lehet, de különösen tiszta időben a Zengőtől légvonalban száz kilométerre lévő badacsonyi tanúhegy és a horvátországi Papuk-hegység is szemügyre vehető a kilátóból.

  A környék védett erdeinek leghíresebb növényfaja a bánáti bazsarózsaForrás: Baranya Megyei Önkormányzat

  Azonban a Kelet-Mecsek Hosszúheténytől Mecseknádasdig terjedő vidékének turisztikai fejlesztése tovább folytatódik. A program részeként hamarosan elkészül a Pécsvárad melletti Dombay-tónál az az új látogatóközpont is, amelyben a tervek szerint a környék látnivalóival és a hozzájuk kapcsolódó mondákkal, érdekességekkel ismerkedhetnek meg az erdőjárók.

  A hegység túloldalán lévő Mecseknádasdot sem szabad kihagyni a túrából!Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat

   

  Pécsvárad legfőbb nevezetessége a több mint ezer éves bencés apátság és vár, hazánk legrégebbi, ma is álló templomaForrás: Baranya Megyei Önkormányzat

   

  Püspökszentlászló egyetlen utcáját főleg üdülőnek használt, sváb parasztházak szegélyezik. Az utca végén, évszázados fákkal körülvéve áll a pécsi püspökök gyönyörű, barokk stílusú kastélyaForrás: Baranya Megyei Önkormányzat

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!