Megújultak a Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangjai

Többek között korszerűsítették két, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlang világítását, emellett helyreállították a denevér-élőhelyeket a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található nyolc barlangban és a Börzsönyben egy mesterséges üregben - adja hírül a Nemzeti Park honlapja.

A Pál-völgyi barlangForrás: Christo/commons.wikimedia.org

A barlangok állapotát a bejáratok biztosításával, helyenként kiépítésével illetve lezárással, létrák és kötelek rögzítésével javították, mely lehetővé teszi a denevérállomány rendszeres monitorozását is. Az intézkedések eredményeként 5 564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota.

A Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújították a 20 éve létesült, azóta elkorhadt védőkorlátokat, támfalakat, az ide látogató gyereket és családokat pedig egy barlangi játszótér is várja. Kerítés került a fokozottan védett Pál-völgyi-barlang felszínére, és elszállíttatták az illegálisan lerakott hulladékot.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadó épületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg. A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang már audioguide-okkal is látogatható, emellett 8 nyelvű leporellók vezetik végig a barlangtúrán a látogatókat. Ezen az új aloldalon ismerhetik meg részletesebben az egyes barlangokat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek