Érdemes lesz kimenni a szabadba az európai nemzeti parkok ünnepén

Szerencsés helyzet adódott, hogy a járvány miatti megszorításokat orszgászerte feloldották, így most már a szabadban tölthetjük az időnket, és két olyan napot is ünneplehetünk a hétvégén, ami a természetről szól. Az első a Magyar Természet Napja május 22-én, a következő pedig az európai nemzeti parkok napja május 24-én, aminek köszönhetően országszerte számos program várja a természet rajongóit.

A természetimádók ünnepelhetnek vasárnapForrás: adege/Pixabay

Az ökoturisztikai létesítmények és a kirándulóhelyek többsége már újra látogatható, a nemzeti parkok ezért hétvégére várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat: például egy tiszaalpári madármegfigyelő túra, az ősember festészetének nyomába induló geotúra, vagy éppen egy orchideatúraa Sas-hegyen. A programok többsége előzetes regisztrációhoz kötött. Tájékozódni a programokról, a szabadon látogatható tanösvényekről és túraútvonalakról a nemzetipark-igazgatóságok központi elérhetőségein és weboldalain lehet.

1999 óta minden évben május 24-én, az első európai nemzeti park létrehozásának évfordulóján ünneplik az európai nemzeti parkok napját. Az első európai nemzeti parkok Svédországban alakultak meg 1909-ben, mikor is egyszerre kilenc parkot alapítottak.

A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a nemzeti parkok és egyéb védett területek jelentőségére, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára, ami igen aktuális kérdéssé vált most a világban – írja az MTI.

Forrás: Matthew Smith / Unsplash

A Magyar Természet Napjának létrehozását három hazai civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország – kérvényezte és 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett a cél elérése érdekében - olvasható az MTN honlapján. A Magyar Természet Napjának megalapításával a hazai természeti értékek fontosságára szerették és szeretnék most is felhívni a figyelmet. A kiválasztott időpont végül május 22. lett, mely világszerte a biológiai sokféleség világnapja is egyben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek