Elhagyatottá vált a világ legmagasabban fekvő síközpontja

A Chacaltaya volt Bolívia egyetlen síközpontja. Az egykor népszerű üdülőhely magáénak tudhatta a világ legmagasabban lévő síközpontja, szállása és étterme megtisztelő címeit is. A hegyi gleccser azonban elolvadt, és elvesztette funkcióját a hely. Manapság csak néhány turista látogatja meg a hegy tetején álló, egykor rendkívül divatos üdülőhelyet.

Bolívia egyetlen síközpontja egykor méltán kedvelt hely voltForrás: flocu/Shutterstock

A sípályát az 1930-as évek végén nyitották meg, és a közeli La Paz közép- és felsőosztálybeli lakosai hamarosan elárasztották a lejtőit. Az év hét-nyolc hónapjában az emberek síelni és szánkózni érkeztek ide a Chacaltaya-gleccserre.

A tengerszint felett 5340 méter magasan elhelyezkedő Chacaltaya síközpont magasabban van, mint a Mount Everest északi alaptábora. Az üdülőhely éttermét a Guinness továbbra is elismeri a világ legmagasabb helyen álló éttermeként.

A kilencvenes években azonban a tudósok jelezték, hogy 2015-ig a Chacaltaya gleccser el fog tűnni. Mint kiderült, optimisták voltak mert 2009-re a 18 000 éves gleccser teljesen eltűnt. A jég és a hó elolvadásával a síelők természetesen már nem jöttek többé, így az üdülőhelyet hamarosan bezárták, sífelvonóit leállították. Azóta az üdülőhely úgy fest, mint egy fagyos szellemváros Chacaltaya csupasz sziklás lejtőin. Időnként esik a hó, néha annyira, hogy síelhessenek is, de a legtöbb ember az elhagyott üdülőhelyet látogatja meg mert a kilátás továbbra is lenyűgöző.

Síelésre és szánkózásra alkalmas hó csak ritkán esik itt, de a látvány még így is lenyűgözőForrás: luixjunior/hutterstock

Egy közelben élő testvérpár, Adolfo és Samuel Mendoza – akik évtizedek óta dolgoztak az üdülőhelyen, és még emlékeznek arra, amikor az egész hegyet hó borította – gondozásukba vették a központ közelében található egyik épületet. A Refugio-nak (Menedék) keresztelt házban a látogatók még mindig kaphatnak meleg ételeket, ezért a Guinness továbbra is elismeri Chacaltayát, mint a világ legmagasabban fekvő éttermét. A La Paz-i turisztikai társaságok kirándulásokat is kínálnak az egykori síközponthoz körülbelül 22 USD-ért, azaz hétezer forintért. Az utazás La Pazból az üdülőhelyhez körülbelül 1,5 órát vesz igénybe – írja az Atlas Obscura. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek