Fura szerzet lakja a világ legelzártabb templomát

  Grúzia nyugati régiójában található Katskhi aprócska falu, ahol egy 130 méter magas természetes mészkőoszlop, a Katshki-pillér uralja a tájat. Ennek a hatalmas sziklának a tetején található a templom, amit egy nem túl bizalomgerjesztő acél létrán lehet csak megközelíteni.

  Katskhi Pillar, GrúziaForrás: Jababa 1977/Wikipedia

  A Szent Maximus Atya templomot a sztiliták építették és használták a 9. századtól egészen a török ​​invázió bekövetkeztéig, a 15. századig. A sztiliták vagy másnévek oszloposok a keresztény aszkéták egy csoportja voltak, akik úgy döntöttek, hogy Szent Simeon példáját követve napjaikat elzártan élik a szikla tetején, hogy lelkileg közelebb kerülhessenek Istenhez – olvasható a The Vintage News cikkében.

  A templom 500 évig, 1944-ig állt elhagyatottam, amikor egy Alexander Japaridze nevű grúz hegymászó  megtörte az építmény magányát. A szikla tetejére érve megtalálta a régi templom romjait, valamint az ott élt utolsó keresztény aszkéta csontjait.

  Jelenleg a templomot egy Maxime Qavtaradze nevű középkorú szerzetes lakja, aki 1993-ban ezt az elhagyott spirituális helyet választotta otthonának.

  Egy 2013-as interjújában Qavtaradze elmondta, hogy ezt a személyes döntést élete megváltoztatásának jegyében hozta, miután egy kábítószerrel kapcsolatos vád után szabadon engedték a börtönből. Úgy érezte, hogy ezen az elszigetelt helyen tud leginkább kapcsolatba lépni Istennel.

  A szikla tetejére 20 perces intenzív mászással lehet feljutniForrás: G.N./Wikipedia

  Azért időnként ő is szeret lesétálni a szikláról, hogy együtt imádkozzon a közeli kolostorok szerzeteseivel. Egy ilyen kemény séta körülbelül 20 percet vesz igénybe.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!