Hamarosan akár börtönbüntetés is járhat az erdőkben szemetelőknek

A természetben eldobott hulladék hatalmas károkat okoz az ökoszisztémában, ugyanis van, ami több száz év alatt sem bomlik le. Éppen ezért a kormány is súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat, így a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladéklerakás a jövőben bűncselekménynek számítana – olvasható a Hello Vidék cikkében.

Muszáj szigorúbban fellépni a környezetünk megóvásáértForrás: analogicus/Pixabay

Az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására. Az agrárminisztérium kezdeményezése alapján a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapnának, ezáltal ugyanis több mint 1100 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni. A környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek szerint a probléma megszűnéséhez elengedhetetlen a szigorítás és a szemléletváltás.

A változással járó gyorsabb fellépés és a magasabb büntetési tétel a várakozások szerint elrettentheti a szemetelőket, ezáltal sikerülhet megfékezni az erdőket fullasztó szemétproblémát.

 A legnagyobb gondot a szemétben található mérgező anyagok (pl. háztartási vegyszer-maradványok, festékek, gépolaj, hígító, nehézfém) okozzák, melyek éveken át mérgezhetik az erdő talaját. A méreg a talajból a növényekbe jut, majd a növények levelét és terméseit fogyasztó állatok szervezetébe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek