Az UNESCO védelme alá kerülhet az “Európai Amazonas”

  Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területét osztrák, szlovén, horvát, magyar és szerb szakemberek gondozzák és óvják. Ők együttes küldték be jelülésüket az UNESCO-nak 2019. szeptember 30-án. Abban az esetben, ha elfogadják a jelölést, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum a világ első olyan világöröksége lesz, amely öt állam tulajdonában van egyszerre - írja a szerb Turisticki Svet magazin.

  A Dráva és a Mura folyók torkolata HorvátországbanForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

  Az "Európai Amazonasnak" is nevezett terület a Mura, a Dráva és a Duna rendkívül szép folyami részeit öleli fel, és 930 ezer hektáron terül el egészen Ausztriától Szerbiáig.

  A Természetvédelmi Világszervezet hangsúlyozza, hogy a Mura, a Dráva és a Duna folyók 700 kilométer hosszú zöldövezetet alkotnak, és jelentős természeti és kulturális örökséggel rendelkező egyedi területet kötnek össze egymással. Ezáltal létrehozzák az úgynevezett "Európai Amazonast".

  A bioszféra rezervátum 13 védett területet foglal magába, a ritka árvízi erdők, a homok-és kavicstavak valamaint a holtágak egyedülálló látványt nyújtanak a térségnek.

  A területen számos olyan veszélyeztetett faj is megtalálható, mint például a fekete gólya, a vidra vagy a hód, de ez egyben több mint 250 ezer vándormadár fontos pihenőhelye is.  

  A jelölés elfogadásáról a jövő év júniusában döntenek az illetékesek, de mindenképp pozitívumként könyvelik el az öt ország ilyen szintű együttműködését a természetvédelem érdekében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!