Dolgozzon pazar dűlőkön és szőlőtőkék között ingyen borért és szállásért!

A borok szerelmeseként sok kóstoló- és munkalehetőség közül választhatunk az őszi időszakban, a szüret idején. Voksolhatunk egy baráti bortúra mellett Olaszországban, de mehetünk Alsó-Ausztriába is, ahol a dűlőtúra után piknikre várnak minket a szőlőtőkék között, a napot pedig naplementés borkóstolással zárhatjuk. Egy másik, kemény munkával párosuló borozgatós lehetőség azonban már sokkal nagyobb elszántságot igényel, viszont mélyebb betekintést enged a szüret és a borkészítés rejtelmeibe. Az elkövetkezőkben mindkét lehetőséget körbejárjuk.

Mindig is vonzott minket a lehetőség, hogy részt vegyünk, vagy legalábbis besegítsünk a szüreti munkálatokba, de sosem tudtuk, pontosan hogyan kellene hozzákezdeni. Utánanéztünk hát, hogy miként és hol érdemes kipróbálni magunkat szüretelő munkásként.

Kipróbálnánk magunkat szüretelő munkásként?Forrás: Shutterstock.com

A gyakorlottabbak, vagyis akik már korábban is részt vettek ilyen munkákon, a portugáliai Douro-völgy csodálatos, élettel teli vidékét ajánlják a kezdőknek, és persze a „profi" szüretelőknek is. A vidék ebben az időszakban pezseg az izgatottságtól, hogy vajon az egész éves gondozás meghozta-e a várt minőséget, és úgy értek-e be a szőlőfürtök, ahogy a nagykönyvben meg van írva? És mindeközben a völgy levegőjét az érett gyümölcsök illata tölti be.

A Porto városától másfél órás autóútra található Douro-völgy a világ egyik legöregebb borvidékei közé tartozik. A vidéken keresztül sodró folyó az évezredek alatt mély völgyet vágott magának. A helyi gazdák pedig a két oldalon feltorlódott dombokon teraszos termőterületeket alakítottak ki, ahol a szőlőtőkéket pont annyi nap éri, amennyi ahhoz kell, hogy világhírű borok készülhessenek belőlük. Ha jó előre elkezdjük a programok keresgélését és bejelentkezünk a helyi szüreti munkálatokra, akkor részt vehetünk abban a folyamatban is, amikor ezek a csodás helyen termő borok végül palackokba kerülnek.

Hova és mikor jelentkezhetünk?

A Douro-völgyben több olyan borászatot és pincészetet találunk, ahol „szüreti élményeket" kínálnak. Ilyen például a Quinta da Pacheca, a Quinta do Vallado, vagy a Quinta das Carvalhas. Az élménynapok ára a programoktól, illetve a felkínált ebédtől és borkóstolóktól függ. A lényeg, hogy jó előre – legalább négy hónappal korábban – jelentkezzünk be a kiválasztott vendéglátóhoz. Ha nem tervezünk ennyire előre, viszont van időnk legalább egy hetet ott maradni a vidéken szeptember közepe táján, és még az időjárás is kedvez a szüreteléshez, akkor biztos, hogy találunk olyan gazdaságot, ahol jól jön még egy plusz kéz.

Szüreti élménynapra indul a turistacsapatForrás: Quinta da Pacheca / Facebook.com

Példának okáért, az előbb említett Quinta da Pacheca, mely Peso da Régua településének egyik szép kis borászata, igen sűrű programot kínál a vállalkozó szellemű turistáknak. A nap egy rusztikus szüreti reggelivel kezdődik a szőlősgazda irányításával. Utána – felszerelkezve a szalmakalapokkal és metszőollókkal – irány a teherautó, ami kiviszi a csoportot a tőkék közé. Ez a program nem a tömeges szórakoztatásról szól, így a turistacsoportok is egészen családias méretűek szoktak lenni, de várható, hogy a dűlőkön csatlakozik még egy-két helyi borkedvelő is. Így miközben mellettünk villámgyorsan kapkodják a fürtöket a profi szüretelők, mi megtanulhatjuk, miért is olyan nehéz munka a szüretelés. A naptejet azonban semmiképpen se felejtsük otthon!

A szőlőtaposás tradícióját még mindig életben tartjákForrás: shutterstock.com

A délelőtti szüretelés után a csoport visszatér a borászat főépületébe, és kezdetét veszi a jóval nyugodtabb és sok kóstolással járó délutáni program. A napot pedig nem is zárhatná más, mint a szőlőtaposás. És ami ebben érdekes, hogy ez a szokás nem csak a turistákért létezik, a Douro-völgy borászatai sok helyen még mindig követik ezt a tradíciót a vörös bogyós szőlőknél. A vendégeket általában 30 percig „fogják munkára", de a szőlő körülbelül négy napig van a hatalmas kőkádakban, ahol pár órát tapossák minden nap, majd a szőlőlé a hordókba vagy tartályokba kerül.

Még keményebb munkára vágynak, és már februárban kezdenének?

Ha már forr a vérük, és nem várnának egy 100 százalékig biztosra lebeszélt szüreti élménnyel jövő szeptemberig, akkor a Workaway.info oldalának munkalehetőségeit pont olvasóinknak találták ki. Az oldalon önmagukat hirdetik a különböző kisebb-nagyobb pincészetek és borászatok, kosztot és kvártélyt ajánlva a vállalkozó szellemű utazóknak.

Mi egy olasz, organikus szőlőültetvényre figyeltünk fel az oldalon, ami az Itria-völgyben (olaszul Valle d'Itria), Puglia régiójában található. A völgyet egy karsztmedence hozta létre, így a talaj nagyon kedvez a jófajta fehér szőlőknek. A kellemes klímájú termőterület két jellemző szőlőfajtája a Verdeca és a Bianco d'Alessano, melyekből jó aromájú és kellemes savasságú fehérborok készülnek. A táj jellegzetes, mészkőből épült, kúp alakú lakóházai, a trullik, mindenhol felbukkannak.

Kilátás az Itria-völgyre (Valle d’Itria) és a trullikraForrás: Adbar / CC BY-SA 3.0 / wikimedia.org

Például annál a borászatnál is, amelyhez akár már 2020 februárjában elszegődhetünk szőlőt metszeni. Februártól áprilisig azokat várják, akik a ház és a szőlőtőkék körül tudnának segíteni. Júniusban a tőkék ritkítása kerül sorra, a nyári hónapokban pedig a kóstoltatásoknál, a turisták fogadásakor kell segítség. A szüret októberben kezdődik, ahol segíthetünk a szüretelésben, a feldolgozásban és a borkészítés folyamatainál is. A házigazda nem titkolja, hogy kemény a munka, de cserébe betekintést kapunk a borkészítés rejtelmeibe.

A szüretelés nem könnyű munkaForrás: shutterstock.com

A németül, angolul és olaszul beszélő család ezen kívül szívesen fogad segítséget a kertben, a konyhában, illetve a gazdaság állatainál is. A visszajelzések szerint a munkáért cserébe kényelmes szállást, finom családias ételeket, kulturális és zenei eszmecseréket kapunk, illetve még a kocsit vagy a Vespa-t is egy-egy városnézés erejéig, ha rendelkezünk jogosítvánnyal.

Még az idén ünnepelné a bort? Tegye azt!

Szeptember 27. és 29. között 65. alkalommal rendezik meg a Retzi Szüreti Fesztivált, ahol megtapasztalhatjuk, hogyan ünneplik a jó borokat és az ősz finomságait az osztrákok. Retz városának főterén részt vehetünk hosszúra nyúlt villásreggeliken és felvonulásokon, ihatunk a borkútból és esténként még tűzijátékot is csodálhatunk. A várost ilyenkor színes szalagok, fodros ruhák és a must illata lengi be.

Természetesen különböző dűlőtúrákon is részt vehetünk az alsó-ausztriai Borősz alkalmával. Jó program lehet például az október 6-ra tervezett Borvidék-túranap a Kufferner borvidéken a Statzendorf közösség területén. A túrázás után a jelentkezők visszatérnek a kiindulóponthoz, vagyis a Kufferner pincesorhoz, ahol helyi borkorcsolyák és finom borok várják őket.

Séta a BorútonForrás: @dphoto / Weinstrasse &Tourismus Traisental-Donau

De itthon sem foghatunk mellé, ha Villányt választjuk őszi úti célul. A villánykövesdi műemléki pincesor látványa és a hordószagú régi pincék hangulata örök emlék marad. Egy kellemes túra során a dimbes-dombos tájat is bejárhatjuk, láthatjuk a szőlőtőkék mögött lebukó napkorongot, és ahogy a fénye minden teraszos ültetvényt arany színűre fest.

Ha pedig kicsit később érkezünk, mondjuk Márton napja környékén, egészen pontosan november 9-én, akkor lampionos felvonuláson is részt vehetünk, a Diófás téren pedig libazsíros kenyér, sült tök, forralt bor, puncs vagy forró tea vár majd ránk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek