Föld alatti barlangrendszert nyitnak meg a turisták előtt Taron

A Mátra nyugati részén található Tar településen két új létesítményt hoznak létre: egy turisztikai információs pontot alakítanak ki, és a falu egykori szülöttjének, a pokoljárásáról ismert földesurának, Tar Lőrincnek (1370 –1426) állítanak emléket – írja cikkében a Turizmus.com.

Az erődfallal körbevett katolikus templom mellett alakítják ki az információs pontotForrás: Mentusz Károly / Turizmus.com

Egészen pontosan egy olyan föld alatti barlangrendszert alakítanak ki, ahol Tar Lőrinc látomásait elevenítik meg. Az erődfallal körülvett római katolikus templommal szemközti dombon állnak az egykori földbirtokos udvarházának romjai, amelyet a helyi hagyomány az egykori úr várának tart.

A tervek szerint az érdeklődők ezen a barlangrendszeren keresztül is eljuthatnak majd az udvarház romjaihoz, amelynél a falakat csak a földszintig építik meg, hogy érzékeltessék, az egykori épület helyiségei milyen feladatokat láttak el. Mindezt különböző színű burkolatokkal szemléltetik, de az összes látnivalót az ígéretek szerint modern, interaktív bemutatási formákkal szerelik majd fel. A munkálatok már megkezdődtek, és várhatóan 2020-ig tartanak.

Tar Lőrinc egykori udvarházának romjai a falu fölötti dombonForrás: Mentusz Károly / Turizmus.com

A projekt jelentősége azonban leginkább az, hogy a Mátra nyugati részén fekvő kirándulóhelyeket a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető-Mátraszentimre turisztikai útvonallal meghosszabbítsák, amellyel egy körtúra jöhet létre hazánk legmagasabb hegyvidékén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek