Kilátó és oktatóközpont is lesz a horvát Lonjsko Polje Nemzeti Parkban

  Ornitológiai központot létesítenek a horvátországi Lonjsko Polje Nemzeti Parkban, ahol mintegy 250 madárfaj él, közülük 170 ott is fészkel. A terület költözőmadarak, így a feketególyák fontos megállóhelye is.

  Tájkép a Lonjsko Polje Nemzeti ParkrólForrás: Shutterstock / Készítette: iascic

  A nemzeti park Sziszek, horvát nevén Sisak városával közösen mutatták be a fejlesztést, amely fontos szerepet játszik majd a turizmus fejlődésében is. Az ornitológiai központ otthonául az Oberhofer-Hangi-kúria elhagyatott épületét jelölték ki.

  A központban helyet kap egy kiállító- és oktatóterem, valamint egy kutatóközpont laboratóriummal. Szálláshelyeket hoznak létre ornitológusok és más vendégek számára, bővíteni akarják a szabadidős lehetőségeket, éttermek, madárfigyelők, játszóterek, könyvtár és egy amfiteátrum kialakítását is tervezik.A Lonjsko Polje Nemzeti Park a Száva folyó széles kanyarulatában, Sziszek és Nova Gradiska között helyezkedik el több mint 500 négyzetkilométeren. A nemzeti park nemcsak Horvátország, hanem az egész Duna-térség legnagyobb védett mocsaras, lápos területe.

  Élőhelyet kínál többek között a fehér gólyának, a kanalas gémnek, a rétisasnak, a vadkacsának, az egerészölyvnek, a kormoránnak és olyan veszélyeztetett fajoknak is, mint a kerecsensólyom vagy a cigányréce.

  A nemzeti park Cigoc falujában csaknem minden ház tetején van gólyafészekForrás: Shutterstock / Készítette: Simun Ascic

  A nemzeti parkban található Cigoc falu is, ahol csaknem minden ház tetején van gólyafészek. A település 1994-ben elsőként nyerte el az Európai Gólyafalu címet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!