Olasz virágfesztiválok és zöldülő szurdokvölgyek – Ide utazzanak májusban!

A madarak csicsergésében, a kövér esőcseppek hullásában, a friss fű hullámzásában, az egyre zamatosabb zöldségek és gyümölcsök ízében már tagadhatatlanul ott bújócskázik a nyár. Ilyenkor, amikor már a hűvösebb esték is balzsamosak és illatosak, érdemes városnézésre vagy nagy kirándulásokra befogni a barátokat vagy a családot. Májusi hóindítónkban Szicília virágfesztiváljait hozzuk közelebb, illetve a Bakony egyik legszebb szurdokvölgyét, a Cuha-patak környékét mutatjuk be.

Képzeljenek el egy trópusi szigetet – ahol lágy hullámok mossák a homokfövenyes strandokat és a napsugarak megcsillannak a tenger felszínén, miközben a távolban vulkánok pöfékelik a füstöt. Adjanak a képhez gazdag ízű halételeket, tökéletes tésztákat és édes borokat, amik akár a desszertet is helyettesíthetnék, de nem kell nekik, mert abból is van jó pár.

Ezen az elképzelt tájon, ha lemegy a nap, a nyugodt hangulatot felváltja az esti pezsgés az olyan helyeken, mint a Mondello Lido vagy Palermo fő- és piactere. Igen, így van, ez Szicília. Egy laza menedékhely olasz mentalitással, főleg ami a gasztronómiát és a nyugis életvitelt illeti. Az olaszország csizmájának orra előtt található háromszög alakú szigetet egyszerre három tenger is határolja – a Tirrén-tenger, a Földközi- és a Jón-tenger – nem csoda hát, hogy egyedi hangulata, kultúrája és a körülötte lévő szigetek annyi utazót vonzanak.

Levanzo szigetének tengerpartja, Szicíliától nem messze nyugatraForrás: shutterstock.com

A szicíliai tavasz különösen kedvelt az utazók körében. Már ilyenkor is elég meleg van ahhoz, hogy egy napot a tengerparton töltsünk, de még nem pirulunk meg az utcákon sétálva. De ha a strandolás nem elégítené ki a kíváncsiságunkat, akkor a sziget északnyugati részén csodás tavakat is találunk, ahol nagy kirándulásokat tehetünk.

A kicsi Piana degli Albanesi nevű városkához közel például ott van a burjánzó erdőkkel körülvett mesterséges tó, a Lago di Piana degli Albanesi, melyet eredetileg energiatermelés céljából alkottak. Ma azonban sétautak, piknikező helyek, sportpályák és játszóterek veszik körbe. Előszeretettel látogatják a helyi családok, mivel a gyerekek és kutyák is szabadon játszhatnak a területen.

Ahol a felhőkből is virágszirom hullik

A természetjárás után érdemes ellátogatni Caltagirone városába is, mely elsősorban kerámia művészetéről és művészeiről híres. Már csak azért is érdemes felkeresni a várost, mert a Santa Maria di Monte lépcső 142 lépcsőfoka egytől egyig részletgazdag majolikával van díszítve. De ha jó időben járunk itt, akkor a májustól júniusig tartó Scala Illuminata fesztivál ideje alatt az egy hétig tartó La Scala Virágfesztivált is elcsíphetjük. A lépcsőfokokat ilyenkor megannyi cserepes virág foglalja el, amikből egy színes ábra áll össze.

Caltagirone, Szicília - Fesztivál a Santa Maria del Monte lépcsőinForrás: The Sun Diaries / Facebook.com

De ez a fesztivál szinte semmi ahhoz képest, amit Szicília másik városában, Noto-ban rendeznek meg évről évre. Az UNESCO Világörökségi listán szereplő település Szicília barokk építészetének a fővárosa. Óvárosában egymást érik a szebbnél szebb paloták és villák, melyeknek homlokzatát egymásba fonódó, pazar virágminták díszítenek; és a kovácsoltvas erkélyeket még nem is említettük.

A szicíliai barokk eme műremekében rendezik meg május 17-től 22-ig az Infiorata di Noto néven ismertté vált virágfesztivált. Ilyenkor a város legelegánsabb barokk utcáját, a via Nicolaci-t teljesen beterítik a tavaszi virágokból font díszes szőnyegek. Csupán két ember széles járdaszegély marad, ahol végig lehet menni a szőnyegek és a házfalak mentén.

Munka közben, a 2015-ös fesztivál előtti estékenForrás: Infiorata di Noto / Facebook.com

A fesztivált 1980-ban rendezték meg először, és a virágkötő mesterek már akkor is kaptak egy témát, ami szerint meg kellett komponálniuk a virágképeket. A 122 méter hosszú utcát a város legszebb palotái szegélyezik, és a sziget egyik legimpozánsabb temploma, a Montevergini előtt ér véget. Az elképesztő munkát és a kompozíciókat körülvevő barokk várost évről évre egyre többen keresik fel; ha tehetik önök se hagyják ki.

Ha a természet hív, irány a Cuha-patak völgye!

Persze, Szicília mégiscsak Szicília, itthon is találhatunk ugyanolyan szép – sőt, talán még vadregényesebb és romantikusabb vidéket, mint az olasz szigeten. Ha ilyet keresünk, akkor a Cuha-patak völgyét nekünk találták ki. Májusban, amikor már felébredt mély álmából a Bakony szurdokvölgye, de még nem zsong és bong úgy, mint nyári csúcsidőben, akkor érdemes idelátogatni egy kirándulásra.

A Cuha-völgy Bakonyszentlászló mellettForrás: Sóhivatal / Wikipedia.org

A meredek sziklafalak között tavasszal zubog le a legtöbb víz, így kalandosra sikeredhetnek a túrák, de ha odafigyelünk magunkra és a környezetünkre, akkor csak az élmény marad meg, nem az elázott ruhák. Ha gyalog vágunk neki a szurdok túrának, akkor körülbelül egy 13 kilométeres útra számítsunk és hagyjunk rá legalább 4 órát. A szintkülönbség fel és le 210 méter lesz.

A Gubányi Károly viadukt a Cuha-patak völgyébenForrás: Porbóllett / Wikipedia.org

A Cuha-szurdokban azonban nem csak gyalogos sétákat tehetünk. A patak vadregényes sziklaszurdokában halad ugyanis a Győr – Veszprém vasútvonal, ami nemcsak a patakot kíséri végig, de viaduktokon, alagutakon is keresztülhalad. A főleg turisztikai célt szolgáló vonalon a teljes viszonylaton napi 5, a Győr-Bakonyszentlászló szakaszon pedig napi 9 járatpár áll az utasok rendelkezésére – olvasható bakonyvasut.eu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek