Mentőakcióra is szükség volt a lavinák miatt Szlovákiában

Amint írtunk róla nemrég, Ausztriában és Svájcban is súlyos a hóhelyzet. Nem pusztán kényelmetlenségről van szó, emberek haltak meg és ezrek rekedtek a hegyekben a több méteres hóréteg és a fokozott lavinaveszély miatt. Szlovákiában is komoly a szituáció, bár nem ennyire.

Menedékház a Magas-Tátrában.Forrás: Vysoké Tatry - Hory zážitkov/Facebook

A Bumm.sk a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy a Sziléziai menedékházból (Sliezsky dom) vasárnap 36 embert kellett evakuálni, mert egy alkalmazott segítséget kért. Lavina zúdult az ide vezető mellékútra, így a hegyimentőknek kellett lehozni az embereket.

A viharos szél ellenére a mentőakció sikeresen zárult, mindenki lejutott épségben Tátraszéplakra (Tatranská Poliankára).

Eközben arról is ír a TASR (nyomán a Bumm.sk), hogy az ötfokozatú skálán már négyes a lavinaveszély a Magas-Tátrában és a Liptói-havasokban. Anton Sedlák, a Hegyi Mentőszolgálat Lavinamegelőzési Központjának munkatársa így fogalmazott:

Spontán kialakuló, nagy lavinákra van esély.  

Ez nem csoda, hisz 120 centiméter hó esett a legutóbbi havazásból, ami még vasárnap reggel is kitartott. Hideg is van, nemrég még a mínusz 18 fokot is elérte a hőmérséklet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek