Mentőakcióra is szükség volt a lavinák miatt Szlovákiában

  Amint írtunk róla nemrég, Ausztriában és Svájcban is súlyos a hóhelyzet. Nem pusztán kényelmetlenségről van szó, emberek haltak meg és ezrek rekedtek a hegyekben a több méteres hóréteg és a fokozott lavinaveszély miatt. Szlovákiában is komoly a szituáció, bár nem ennyire.

  Menedékház a Magas-Tátrában.Forrás: Vysoké Tatry - Hory zážitkov/Facebook

  A Bumm.sk a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy a Sziléziai menedékházból (Sliezsky dom) vasárnap 36 embert kellett evakuálni, mert egy alkalmazott segítséget kért. Lavina zúdult az ide vezető mellékútra, így a hegyimentőknek kellett lehozni az embereket.

  A viharos szél ellenére a mentőakció sikeresen zárult, mindenki lejutott épségben Tátraszéplakra (Tatranská Poliankára).

  Eközben arról is ír a TASR (nyomán a Bumm.sk), hogy az ötfokozatú skálán már négyes a lavinaveszély a Magas-Tátrában és a Liptói-havasokban. Anton Sedlák, a Hegyi Mentőszolgálat Lavinamegelőzési Központjának munkatársa így fogalmazott:

  Spontán kialakuló, nagy lavinákra van esély.  

  Ez nem csoda, hisz 120 centiméter hó esett a legutóbbi havazásból, ami még vasárnap reggel is kitartott. Hideg is van, nemrég még a mínusz 18 fokot is elérte a hőmérséklet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!