Alkoholban gazdag túrát szerveznek a Tenkes-hegy lankáin

  Idén ősszel új programmal gazdagodik a Villányi borvidék: Tenkes BOR+TÚRA néven indítanak dűlőtúrát Bakonyi Péter és Rácz Lilla borász vezetésével a Tenkes-hegy lankáin. A szervezők a villányi borvidék siklósi oldalát, illetve annak gasztro- és kulturális élményeit fűzték fel egy könnyűnek ígérkező hatállomásos túraútvonalra.

  A siklósi várForrás: Travelo

  A kezdő állomás a CzukorBorsó kézműves desszertműhely Siklós-Máriagyűdön (a falusi parasztházban berendezett, hangulatos kis cukrászdáról korábban itt írtunk), ahol kávé és sütemény mellett a túravezető villányi borászok saját tételeit lehet megkóstolni. Az út aztán Malatinszky Csaba kövesföldi présházába vezet, ahol a borász a bordeaux-i fajták szüretének idején három tételt mutat majd be a boraiból. Innen pedig a csoport már a dűlők között túrázva halad tovább a Tenkes oldalán, egészen a Gergen Birtok máriagyűdi pincéjéhez, ahol újabb három borral ismerkedhet meg.

  Ha a siklósi vár falairól északnyugat felé nézünk, akkor a fák között már láthatjuk is a Máriagyűdi Kegytemplom narancsosan sárgálló kéttornyos épületétForrás: Csikesz Mariann / Travelo

  Az ezt követő állomás hazánk egyik legjelentősebb zarándokhelyeként is ismert Máriagyűdi Bazilika lesz (legutóbb tavaly ősszel jártunk itt, nézzék meg fotókon belülről is), ahol mindössze a rövid orgonakoncert jelent pihenőt, mielőtt még a misebor kóstolására kerülne a sor. Az ebédet már a Tenkes-hegy oldalán található Kalmár Pincében költik el a túrázók, majd a szervezők a kalóriák ledolgozására gondosan egy vártúrát illesztettek a programba. Így aztán a túra utolsó állomása a térség legépebben maradt vára, a Tenkes Kapitánya sorozatból is ismert Siklósi Vár, illetve annak Bormúzeuma és Vinotékája lesz, ahol Villány új közösségi borát, a REDyt lehet megkóstolni zárásként.

  A túrát a Siklósi Turisztikai Egyesület és a Villány-Siklósi Borút Egyesület szervezi, a részletekről bővebben olvasni és egyben a kirándulásra jelentkezni ezen az oldalon lehet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!