A monoszlói Hegyestű csodájára járnak a külföldi kirándulók is

A 337 méterre magasodó Hegyestűt Zánka és Monoszló között találjuk. Formája a Balaton felől szabályos kúp alakú, de északi felét az egykori kőbánya lefejtette. Azonban az a közel 50 méter magas bányafal, ami hátramaradt, az túrázók számára felfedi a 8 millió évvel ezelőtt itt működő bazalt vulkán belsejét - olvasható  a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.

Forrás: Pixabay.com

A Hegyestű jellegzetessége, vagyis a sokszögletű, függőleges oszlopok, amelyekből felépül, akkor jöttek létre, amikor a vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folyamán. A természeti képződmény sok szempontból egyedülálló, és még európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

Bazaltkúpjának tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Balaton-felvidék olyan jellegzetes tájrészleteire, mint a Káli-medencét övező hegyek, a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, majd nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, sőt a távolban még a Tátika is felismerhető.

A szabadtéri kőparkban geológiai időutazáson vehetünk résztForrás: Pixabay.com

De a Hegyestű nem csak egy egymagában álló látványosság, hanem remek kiindulópont is, ha gyalogosan vagy kerékpárral szeretnénk bejárni a Káli-medencét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek