100 millió euróból fejlesztik Horvátország nemzeti parkjait

  A horvátok úgy látják, nemzeti parkjaik nem elég látogatottak, kivéve talán a Plitvicei-tavakat, ahol a belépők is jócskán megdrágultak nemrégiben. Hogy ezen változtassanak, az elkövetkező években merész összeget fordítanak a turizmus fejlesztésére. Mintegy 730 millió horvát kunát, azaz közel 100 millió eurót szánnak a parkok fellendítésére - írja a horvát Jutarnji lap.

  A Bikovo Természetvédelmi Park, a Makarska strand felett található. A végtelen mélységű szakadékaival és a kopár, sziklás hegyvonulatával igazi túlvilági tájra hasonlít. Ez a térség új utakkal, autóbuszokkal és bérelhető kerékpárokkal bővül hamarosan. Egy multimédiás, oktató táblát is kihelyeznek, hogy segítségével a turisták még többet tudhassanak meg a park értékeiről.

  Tájkép a Bikovo Természetvédelmi ParkrólForrás: wikipédia / készítette: By L. Carević

  A Brijuni Nemzeti Park, amely az Isztriai-félsziget legnagyobb szigetcsoportja, 2020-ban már egy új információs központtal, felújított nyári mozival és kiépített sétánnyal várja látogatóit. A szervezett hajókirándulásokat pedig új hajókkal tervezik még élménydúsabbá tenni.

  A Kornati Nemzeti Park szigetcsoportja 89 szigetet ölel magában. Itt a helyiek hajókkkal mutatják meg a turistáknak a lenyűgöző látványosságokat. Aki a jövőben befizet egy ilyen kirándulásra, előtte egy látogatóközpontban is tájékozódhat róla, mi vár majd rá a nyílt tengeren.

  Kornati Nemzeti ParkForrás: wikipédia / készítette: CC BY-SA 3.0

  A Mljet-sziget Nemzeti Park már vizibusszal, új turisztikai útvonaltervekkel, parkolókkal és ajándékboltokkal várja látogatóit jövő nyáron. A Paklenica Nemzeti Parkban pedig akár egy új elektromos vonattal is körbejárhatja a térséget.

  A magyarok körében is népszerű Krka Nemzeti Parkban hamarosan elektromos hajókkal indulhat el a szervezett kirándulásokra. Jövő nyáron a gyerekek új játszótéren játszhatnak, és a tervek szerint a turistáknak egy kilátót is építenek.

  A Lastovo szigetét mintegy 40 apró sziget és sziklazátony veszi körül. A térségben eddig hiány volt szálláshelyekből, éttermekből és kávézókból is. Itt a vendéglátóegységek bővítésén dolgoznak.

  Lestovo-sziget a magasbólForrás: wikipédia / készítette: Hansueli Krapf

  Ugyanakkor a Velebiti Nemzeti Parkban már a hegymászóknak és a túrázás szerelmeseinek kedveznek. A népszerű túraútvonalakat jelzőtáblákkal bővítik, és a helyi barlangok is új világítást kapnak.

  A Száva folyó széles kanyarulatában húzódó Lonjsko Polje Nemzeti Park és a Telašćica védett övezetében is új információs táblákkal találkozhat az elkövetkezendő években.

  A Vransko Jezero Nemzeti Parkba pedig napelemekkel felszerelt hajóval és elektromos vonatokkal csábítják majd a vendégeket. Izgalmakból sem lesz hiány, ugyanis egy adrenalinparkkal is újítanak. Ha nem kedveli az extrém kikapcsolódást, akkor 2021-ben már egy teljesen megújult tanösvényen sétálgathat.

  Ha nem járt még a Kopački Rit Természetvédelmi Övezetben, akkor a jövőben ide is érdemes lesz ellátogatnia. Hiszen felújítják a Tikveš-kastélyt és a Sakadaš-tó mólóit is kibővítik.

  Már most is élmény sétálni a Kopački Rit Természetvédelmi Övezet tavára épített mólókonForrás:wikipédia / készítette: Misalalic

  A kerékpárkedvelőknek kedveznek a Zágráb közelében található Medvednica Nemzeti Parkban. Új kerékpárutakkal és kölcsönözhető elektromos bringákkal teszik lehetővé, hogy a turisták akár két keréken is megnézhessék a természeti látnivalókat.

  Három éven belül az Učka Természeti Parkban és a Samoborsko gorje övezetében is megújítják a turisztikai látványosságokat. Többek között játszóterekkel, sportpályákkal, parkokkal és éttermekkel teszik még látogatottabbá.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!