Túrabázist és barlangot nyitnak meg a Mátra nyugati részén

Szurdokpüspöki, Tar és Szuha önkormányzatai közös fejlesztésbe kezdenek, hogy bekapcsolják a Mátra nyugati oldalát a hazai turizmus vérkeringésébe; a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán félmilliárd forintot nyertek el a Nógrád megyei települések a beruházásra, amelynek keretében túrabázist, barlangot, vagy rendezvényteret is kialakítanak - írja az MTI Szurdokpüspöki önkormányzatának közleménye alapján.

Mátrai körtúra a terv

Bár a Mátra kedvelt kirándulóhely Magyarországon, nyugati részét kevesen ismerik. A fejlesztés célja, hogy a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető-Mátraszentimre turisztikai útvonal meghosszabbításával mátrai körtúra jöhessen létre, és a hegységet a pályázó településeken keresztül közelítsék meg a turisták.

A Mátra legbővízübb forrásának, a Kékes északi oldalában a Pisztrángos-tavat tápláló Nagy-forrásnak a kifolyójaForrás: Susulyka / Wikipedia

A projekt részeként Szurdokpüspökiben túrabázist hoznak létre, ahol emléket állítanak az első jelzett turistautakat kialakító Hanák Kolosnak. Ugyanitt bérelhetőek lesznek természetbarát turistajárművek, valamint aktív sport- és élményeszközök.

Szuha-Mátraalmás területén túraállomás és rendezvénytér létesül, Taron turisztikai információs pont jön létre, valamint a pokoljárásáról ismert Tar Lőrincnek emléket állító udvarházat és barlangot alakítanak ki. (A Rátót nemzetségből származó, 1300 körül született Tar Lőrinc, Luxemburgi Zsigmond király lovagja elzarándokolt Szent Patrik purgatóriumához, majd feljegyezte ott átélt látomásait. Beszámolója a középkori latin nyelvű magyar irodalom becses emléke.)

A tervezői folyamat során az interaktív bemutatási formákra, az innovatív élményelemekre és a családbarát funkciókra is figyeltek. A 2019 júniusára befejeződő beruházástól azt várják, hogy a Mátra nyugati térségében évente több mint 12 ezerrel növekedjen a látogatók száma.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek