Új kilátó és számos fitneszpark épül a Pilisben

Közel 1 milliárd forintból újul meg a Pilisi Parkerdő 2018 és 2020 között. Többek között felépül három kilátó, megújul a pihenő- és tűzrakó-helyek hálózata, pelenkázóval felszerelt fogadóépület épül a Rám-szakadéknál, és nyolc erdei fitneszparkot alakítanak ki. 

Látványterv az egyik pihenőhelyrőlForrás: parkerdo.hu

Az évente 25 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdőbe tervezett fejlesztés során elsőként az 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyeket újítják fel, miközben a már ismert, fél rönkökből álló eszközök mellett modern és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek. Összesen mintegy 1000 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg. A kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra kerül. A bakancsos túrázók erdei tájékozódását pedig több mint 100 információs és indítótábla, és közel 400 új irányítótábla segíti majd - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Három új kilátó is épül, de közülük csak egy a Pilisben: a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen. A másik kettő új régiókat tár fel a természetjárók előtt, kilátó épül ugyanis a Gödöllői-dombságban, a Szada melletti Margita-hegyen, és a Gerecse keleti peremén található Nagy-Gete hegyen.

A Bölcső-hegyi kilátó látványterveForrás: parkerdo.hu

A Rám-szakadéknál mosdóval és pelenkázóval felszerelt fogadóépület épül, míg több romos
erdei épület a városi lakosok igényeire válaszolva ún. négyévszakos pihenőhelyként újul meg. Az így kialakított budakeszi Hidegvölgyi Erdészlak, a visegrádi Jenő-kunyhó vagy a sikárosi Magasrakodói-ház elsősorban a családok, baráti társaságok számára kínál időjárásbiztos közösségi teret a természetben. Ezeken a helyszíneken a már ismert erdei berendezések mellett minden olyan felszerelés (például bogrács, konyha, társasjátékok) is megtalálható lesz, ami nélkülözhetetlen egy a természetben eltöltött családi programhoz.

A fejlesztések több emblematikus, de mára leromlott állapotba kerület kirándulóhelyet is érintenek majd. Ilyen például a hűvösvölgyi Nagy-rét, ahol a kőzettani bemutató sétány rendezésén túl erdei játszótér épül, vagy a Holdvilág-árok, ahol a szurdok végén lévő létra cseréje mellett mobilapplikációval kiegészített vulkántörténeti tanösvény készül. Az erdőben sportolni szeretőket pedig hamarosan 8 helyszínen erdei fitneszparkok várják.

A legtöbb fejlesztést várhatóan 2019 folyamán, a Pilisi Parkerdő fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából vehetik majd birtokba az erdőjárók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek