Az ősember nyomait kutató túrát szerveznek Szentgálon

Ezen a tavaszi geotúrán a híres szentgáli tűzkő nyomába eredhetnek a túrázók, amelynek első állomásán a Tűzköves-hegy bányaudvaraiba leshetnek be, miközben a földszerkezeti mozgások hatalmas erejét is megcsodálhatják. Majd miután a csoport átvágta magát a Tűzköves-hegyi barlangot rejtő bozóton, a barlang szájához érkezve a fokozottan védett barlangokról és a denevérek életéről hallgathatnak izgalmas történeteket.

A szentgáli Tűzköves-hegyForrás: Sárdy Julianna / BFNP

Ezután egy vadcsapáson kell majd felkaptatniuk a hegytetőn található erdőbe, ahol a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő régi kőbányát találnak. Miután megcsodálták a különleges mintázatú mészköveket és a megkövült csigaházra emlékeztető kőzeteket, a geotúra legfőbb látnivalójához érkeznek a kirándulók. "A pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út elvezet minket a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödrei közé, ahol még a vakondtúrások is tűzkődarabokból állnak. Számos darabon felfedezhetjük a pattintott kőkorszak itt élő embereinek keze nyomát is" - írja oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geotúravezetője és egyben a március 11-ére tervezett túra szervezője, amelynek részvételi díja felnőtteknek 850, gyerekeknek 400 forint.

A hat kilométeres túra nagyjából négy és félóra alatt teljesíthető, a csoport a szentgáli Római katolikus Kisboldogasszony templom elől indul, jelentkezni pedig március 10-ig ezen az oldalon lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek