Még van idő új téli sportot tanulni az idén

Úgy indult a decembernek, hogy megtanul egy téli sportot? Esetleg pont ez volt az újévi fogadalma? Még nem késő belefogni! A téli sportok közös nevezője, hogy az egyébként nem veszélytelen csúszást az élmény szintjére emelik. Ezért aztán nem is érdemes jószándékú barátaink, családtagjaink szakértelmére bízni magunkat. Mutatunk néhány helyet, ahol profikkal együtt próbálkozhat.

Könnyebb, mint gondolná: korcsolya

A téli sportokban nemcsak a csúszás a közös, hanem az is, hogy remek közösségi élmények. A korcsolyázásra ez maximálisan igaz, hiszen bármelyik téli este könnyen megszervezhető társas program, amely kicsik és nagyok arcára egyaránt mosolyt csal.

Az oktató eleinte egyáltalán nem engedi el a nebuló kezétForrás: Flickr.com

A Jégre fel! csapata Budapesten több pályán is bevezeti az érdeklődőket a korcsolyázás rejtelmeibe. A Széll Kálmán tér közelében két helyen is: a Széna téri és a Marczibányi téri jégen, ezenkívül a Városligetben és a káposztásmegyeri fedett jégpályán. Az órák 50 percesek. A magánoktatás 3500 forint fejenként, a családi óra 50 perce 5500 forintba kerül, két fő oktatása 5000 forint. Bérlet is váltható, 1800 forinttól. Ha a jégpálya fizetős, a belépődíjat a tanítvány magának fizeti.

A csapat vezetője Dr. Szollás Rita, aki szinkronkorcsolya versenyzőként világbajnokságokon is szerepelt. Nagyapja pedig az a Dr. Szollás László, aki négyszeres világbajnoki aranyérmes műkorcsolyában. További infók az árakról és időpontokról itt talál.

Amit a felszerelésről tudni kell
Ne farmerben próbálkozzon! A jég ugye víz, ezért érdemes vízhatlan overállt vagy anorákot húzni – ugyanúgy, mint síeléskor. Nem árt protektorokban is gondolkodni: könyök- és térdvédőt bármelyik sportáruházban kap, megéri a beruházást. Korcsolyát pedig mindenhol lehet bérelni néhány száz forintért egy-egy alkalomra, ha még nem szánta el magát a vásárlásra.


Elek Attila neve ismerősen csenghet: a jégtáncos olimpikon korisulija szintén több helyen kínál oktatást Budapesten. Az oktatás már hároméves kortól elkezdődik. A suli elkötelezetten edzi a jövő tehetségeit, úgyhogy ha gyerekkel megyünk, és rákap az ízére, itt könnyen megoldható a folytatás. A 2., 3. és 9. kerületi órákról itt tudhat meg többet.

A Jégkorszak SE Újpesten, Budaörsön, a 11. és 9. kerületi jégpályákon tart oktatást, ráadásul több, különböző tudásszintű csoportokban. Mivel egyszerre több oktató is tanít, az óra elején a tudásuknak megfelelő csoportba sorolják a jelentkezőket. Jeges és száraz edzéseket is tartanak. Az áraik helyenként változnak: a Vasas Jégcentrumban 3500 forintot, a Fradi Jégpályán 3000 forintot, a Sopron úti BHG jégpályán (a 11. kerületben), illetve a budaörsi Decathlon parkolójában található pályán pedig alkalmanként 1900 forintért tanulhatunk. Pontos részletek az időpontokról itt találhatók.

Ha nem akar egyesülethez csatlakozni, az egyes jégpályákon is érdeklődhet az oktatás lehetőségéről. A városligeti Műjégen hétköznapokon 17.30, 18.30 órakor, hétvégén délelőtt 10.30, 11.30, és 12.30 órakor, délután 16.30, 17.30, 18.30-kor várnak 50 perces oktatásra 5 év feletti gyerekeket és felnőtteket. A 3 és 5 év közötti korosztálynak külön csoportos oktatást biztosítanak hétvégenként, 35 perces turnusokban. A részletekért kattintson ide.

Ha nem akar a mellvédbe kapaszkodni percenként, érdemes oktatót fogadniForrás: Flickr.com

Működik korisuli a Népstadion jégcsarnokában is, ahol az oktatói csapatot egy többszörös magyar bajnok, Simon István vezeti. Felnőtt- és gyerekoktatást is vállalnak, egy alkalom 2500 forint, a nyolcalkalmas bérlet pedig 14 500 forint.

Vidéken is több helyen lehet próbálkozni: Budakalászon egy privát óra szakképzett oktatóval 2500 forinttól indul (ha többen állnak össze, az egy főre eső ár csökken), csoportos oktatáson fejenként 1500 forintot kell fizetni. Győrben az ETO-nál 10 éves korig oktatnak gyerkőcöket, akik közül sokan ott maradnak hokizni is. Nemrég adtunk hírt arról, hogy Hévízen és Hajdúszoboszlón is nyílt koripálya – utóbbiban jövőre tervezik a végleges, fedett jégcsarnok megépítését. Nagyvárosainkban abból induljanak ki, hogy ahol pálya van, ott valószínűleg az oktató sincs messze. Merjenek belevágni!

Száguldás a havon: síelés és snowboard

Kis hazánk ugyan nem büszkélkedhet hatalmas hegycsúcsokkal, de annyi mindenképp akad, hogy kellő rutinra tegyünk szert a pályákon és a felvonókon, hogy aztán alpesi fekete pályákat is meghódíthassunk. A legjobb helyért folyó versenyben Eplény és Mátraszentistván mérkőznek.
Mindkét helyen jelentős fejlesztések zajlottak az elmúlt időszakban.

Ami az oktatást illeti, Eplényben 90 perces csoportos és 90, illetve 45 perces magánórákon vehetnek részt a nebulók. A felszereléssel ismerkedéstől és az első lépésektől kezdve folyamatos visszacsatolás mellett sajátíthatják el az alapvető ismereteket. Maga a pályarendszer mindennap 9 és 19 óra között tart nyitva, honlapjukon pedig az oktatások időpontját is megtalálják.

Mit érdemes tudni?

A síelés 3 éves, a snowboardozás 8 éves kortól ajánlott. A snowboardozáshoz érdemes protektorokat is használni – a korizáshoz hasonlóan itt is altájon jelentkeznek majd a legdurvább kék foltok. Ha van otthon esetleg motorozásnál használt gerincvédő, érdemes ilyenkor is felvenni. És bármennyire is úgy érzi, hogy a bukósisak sokat ront a megjelenésén, mi mindenképpen ajánljuk.


A mátraszentistváni síoktatóparkban a legkisebbek számára 2 db „köteles" baby-lift, „varázsszőnyeg", SunKid mesefigurák és Rotondo Síforgó áll rendelkezésre, valamint kisebb-nagyobb tárgyak, amik a játékos oktatásban vesznek részt. Három korosztálynak szerveznek csoportos órákat: 5 év alattiak, 6- és 12 év közöttiek, illetve tinik és felnőttek. Részletes infók az oktatásról a honlapon.

Ugyanitt nagyszerű mókát ígérnek a Hütte mellett kialakított hócsúszdapályák, melyeket az e célra kifejlesztett SnowTubing csúszkákkal lehet igénybe venni. A Snowtubing pályarendszer 130 méter hosszan halad lefelé, majd a bátor vállalkozók lifttel juthatnak vissza a pálya tetejére.

Ez már a csúcs: ha megtanult, megjutalmazhatja magát a káprázatos alpesi panorámávalForrás: Flickr.com

Nagy szerencse, hogy az alapok elsajátításához nincs szükség nagy hegyekre, így Budapest környékén is könnyű sípályába botlani. A pesthidegkúti Slider Clubban 55 perces órákon lehet részt venni. Csoportos órákat csak gyerekeknek tartanak, magánórát bárkinek - alkalomszerűen és bérlettel is -, időpontjuk pedig rugalmasan egyeztethető. További részleteket itt talál.

Visegrádon a Nagyvillámon is csúszhatnak az érdeklődők, ez azonban nem teljesen hóbiztos terep, és a december végi melegfront miatt átmenetileg be is zárt. A Visegrádi Síiskola viszont nem szünetel, Dunabogdányban, a pesthidegkútihoz hasonló műanyag pályán a honlap szerint akár a sífutás alapjait is megtanulhatja!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek