A megújult Sasbérc-kilátóról készített szép felvételeket a drón

  A megújult Sasbérc-kilátóról készített szép felvételeket a drón

  Október 25-től vehették újra birtokba a túrázók a bujáki Sasbérc-kilátót. A drónnak sikerült szép, tiszta időben felvételeket készítenie a toronyról és az őszi tájról.

  A kilátót 1920 körül építette gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek, Franz Zell müncheni építész tervei alapján, olvastuk a Cserhát szélén fekvő Buják település honlapján. Szűk két évtizedig használták az emeleti részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig erdész család lakott, az emelet szobáit vadászatok során használták, vadászpihenőként. 1930-ban megszűnt vadászati funkciója, és az új tulajdonos sorsára hagyta az épületet.

  A lakatlan torony állapota lassan, de biztosan romlott, majd az Erdőgazdaság 2002-ben pályázatok révén támogatásokhoz jutott a FAO- tól.

  Azóta az újraépíttető erdőgazdaság kilátóként üzemelteti a helyet hétvégenként, a távolabbi tervek között szálláshely s erdei iskola is szerepel hasznosításra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!